Концерт трија „Ехос“

27.11.2023., 20:00

Трио Ехос чине флаутисткиња Јелена Шаренац Шпановић, виолончелисткиња Наталија Типсаревић и пијаниста Радан Јовановић. На програму су клавирска трија француских композитора, Габријела Фореа и Клода Дебисија.

Програм:
Габријел Форе
Клавирски трио у де–молу, оп. 120
Allegro, ma non troppo
Andantino
Allegro vivo

Клод Дебиси
Клавирски трио у Ге–дуру
Andantino con moto allegro
Moderato con allegro
Andante espresivo
Appassionato

Биографије:
Јелена Шаренац (Пакрац, 1984) је основно музичко образовање стекла у Руми у класи Зорана Рашковића. Завршила је СМШ Јосип Славенски у класи Љубомира Димитријевића. Дипломирала je и завршила специјалистичке студије на ФМУ у Београду у класи Љубише Јовановића. Тренутно похађа докторске студије камерне музике у класи Дејана Суботића. Током прве године специјалистичких студија била је сарадник проф. Љубиши Јовановићу.
Одржала је бројне концерте и освојила бројне награде на фестивалима, републичким и међународним такмичењима. Вишегодишњи је члан квартета флаута Sinfonico. Члан је и квартета Quadrema, који сарађује са савременм композиторима. Често сарађује са младим композиторима, премијерно изводећи нова дела.
Од концертне сезоне 2008/2009. је члан Народног позоришта у Београду. Стални је сарадник оркестра Camerata Serbica. Хонорарни је сарадник Симфонијског оркестра РТС-а, Црногорског симфонијског оркестра, Београдске филхармоније и УА Станислав Бинички. Била је члан је квартета флаута Еолиан. Члан је трија 2.1 флаута са флаутисткињом Дуњом Петрић и пијанисткињом Ружицом Гојковић, трија Атараксија са виолинисткињом Исидором Маријановић и пијанисткињом Ружицом Гојовић, и трија Сиријус са виолончелистом Ђорђем Милошевићем и пијанисткињом Ружицом Гојковић. Члан је Ансамбла флаута Флаутино Лола класик. Са пијанисткињом Драганом Тепарић и виолончелистом Ладиславом Мезеи основала је трио Lacrimosa.
Ради као наставник флауте у МШ Станислав Бинички. Њени ученици остварују запажене резултате на такмичењима. Од сезоне 2018/2019. је ангажована на месту 1. флауте у Опери и театру Мадленианум. Стални је сарадник Роси феста.

Наталија Типсаревић (Краљево, 1983) је основе свирања виолончела стекла код Александра Јаковљевића, Предрага Михајловића и Боже Сарамандића. Академске и специјалистичке студије из виолончела и камерне музике, завршила је у Београду у класи Сандре Белић, Срђана Сретеновића и Ладислава Мезеија. Tренутно је студент друге године докторских студија камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду. У средњој школи је била ђак генерације, а у току студија стипендиста Владиног Фонда за младе таленте. Била је члан оркестра Гудачи Светог Ђорђа, Camerata Serbica, Јеврејског камерног оркестра, хонорарни члан Београдске филхармоније, оркестра Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie (Берлин) и оркестра Опере Бастиља (Париз). Као члан симфонијских оркестара и камерних ансамбала је учествовала на фестивалима, као што су Internationales Jugend-Festspieltreffen Bayreuth, Musik des Baltikum (Берлинска филхармонија), Опера Бастиља (Париз), Вараждинске барокне вечери, Љубљански фестивал, Фестивал српске и руске музике у Москви и Белгороду, Jeunesse musical, Бољшој фестивал, Фестивал Кома, Музички фестивал у Подгорици и у Сегедину. Ради у МШ Јосип Славенски у Београду као професор камерне музике. Једна је од оснивача и предавач на пројекту радионице за камерну музику између Србије и Немачке, као и предавач на пројекту ERASMUS у сарадњи са Шпанијом и Малтом. Радила је као организатор и асистент за односе са медијима диригента Србољуба Динића.

Радан Јовановић (1990, Сремска Митровица) је пијаниста и диригент. Као диригент је сарађивао са реномираним симфонијским ансамблима у Србији, као што су Београдска филхармонија и Симфонијски оркестар РТС. Као диригент и пијаниста (соло, у оквиру камерних ансамбала и као клавирски сарадник) је наступао широм Србије, као и у Италији, Немачкој, Белгији, Румунији, Босни и Херцеговинии и Хрватској. Такође je дириговао и другим домаћим и иностраним ансамблима као што су Камерата Кронстадт (Брашов, Румунија), Дубровачки симфонијски оркестар, Оркестар сто младих (Италија), Ансамбл за нову музику ‘Градилиште’ и Јеврејски камерни оркестар (Београд). Радио је и као хоровођа са Хором Обилић АКУД Бранко Крсмановић и Хором Браћа Барух.
Завршио је основне и мастер студије на ФМУ у Београду на Одсеку за клавир у класи Нинослава Живковића. Касније се усавршавао као диригент.
Оснивач је, уметнички директор и шеф диригент СО Београдски симфоничари. Са овим ансамблом је остварио бројна извођења инструменталних и вокално-инструменталних дела, која укључују и завршне концерте пијанистичког такмичења Меморијал Исидор Бајић у Новом Саду и такмичења за певаче Лазар Јовановић у Београду. У сарадњи са Београдским симфоничарима и Хором Обилић АКУД Бранко Крсмановић је дириговао београдску премијеру Реквијема Михаела Хајдна у Театру Мадленианум (2018).
Од 2023. године ради као уметнички сарадник (клавирска сарадња) на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. 

Loading...