„WHAT YOU SEE IS WHAT YOU SEE: MINIMALIZAM U UMETNOSTI • Ljubica Vujović

03.11.2023-03.11.2023, 18:00

Frank Stella, Jasper’s Dilemma, 1962.


Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 6
Petak, 3. novembar u 18 sati

 

 

„WHAT YOU SEE IS WHAT YOU SEE: MINIMALIZAM U UMETNOSTI“

Predavač: Ljubica Vujović, istoričarka umetnosti

 

 

Minimalizam – jedan od pokreta u istoriji umetnosti koji zbog svog redukovanog likovnog jezika i vizuelne jednostavnosti često ostaje neshvaćen.
Predavanje je osvrt na minimalističku umetnost koja se šezdesetih godina 20. veka razvija u SAD, odakle se kao umetnička tendencija globalno širi. Uz istorizaciju i analizu najreprezentativnijih primera, razgovaraće se o odnosu ka umetnosti, pitanju autorstva i originalnosti, načinima konzumacije umetnosti, njenoj defetišizaciji i drugim temama.

 

Ljubica Vujović je istraživač i saradnica u nastavi na Odeljenju za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i saradnica u nastavi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Njena sfera interesovanja odnosi se, najpre, na domen kulturne politike, istoriju skulpture, spregu posleratne moderne umetnosti i spektra kulturnih, društvenih i političkih činilaca.

 


Program se realzuje u okviru pratećeg programa izložbe Konverzije, Milice Lukić i Miroslava Perkovića u Likovnoj galeriji KCB.
Više informacija o izložbi

Loading...