НАМЕЊЕНО – ЗАМЕЊЕНО • Владимир Перић

23.11.2023-14.01.2024, 12:00-20:00

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Отварање у четвртак 23. новембра у 19 сати
23. 11. 2023. – 14. 1. 2024.

Владимир Перић
НАМЕЊЕНО – ЗАМЕЊЕНО

 

Пратећи програм:
Четвртак, 30. новембар, 16:30
Вoђење кроз изложбу и разговор са уметником
Учествују: Маја Станковић, ауторка текста у каталогу и Владимир Перић, уметник

Дуги низ година, чак деценија, Владимир Перић Талент гради своје визуелне исказе од нађених, старих, одбачених предмета који су изгубили своју употребну функцију, чија је и сентиментална вредност затрпана наслагама нових технолошких помагала, потрошачких навика и потрошених живота. Проналази их на бувљим пијацама и отпадима, сакупља их и чува, повезује, проучава и излаже. У високоразвијеном технолошком универзуму дигиталне културе, на прагу AI цивилизације, ови предмети се враћају у живот и враћају нас у неко прошло, заборављено време испуњено фрагментима неповезаних, лагодних, готово утопистичких сећања, када је свет био насељен албумима са сличицама, Мики Маусима, школским прибором, лектирама, фотографијама на папиру и касицама (Музеј детињства, 2006–2016, work in progress).

…Изложба Намењено–замењено састоји се од две серије радова у форми порука упозорења–подсећања–забрана. Текст тих порука илустрован је једноставним цртежима, најчешће сведених на знак. Једну групу радова чине сигурносна упозорења намењена–преузета из фабрика и индустријског контекста. У питању су алуминијумске плоче на којима су графички – повезивањем слике и текста – представљена упозорења која, директно и непосредно, преносе поруке о потенцијалним изворима опасности…. Посебну целину чине радови из области филуменије (сакупљања кутија шибица). Шибице, такође, припадају некој далекој епохи. На малим површинама картонских кутијица налазиле су се, као и код сигурносних табли, у комбинацији слике и текста, поруке: Трезвеност на раду, гаранција сигурности на раду, Не ложи ватру у шуми, Не загађујте ваздух и воду, Не идите путем, опасно по живот… Ту су она позната, и данас, упозорења која се тичу личне, али и колективне сигурности као што су: Забрањено пушење, Опасност од пожара, Опасност од електричне енергије, Забрањен улаз, Заштити тело при раду… Има, међутим, и сложенијих решења. Нека од њих укључују и одређени идеолошки оквир – Другови, заштита на раду је ваше право, обавеза, одговорност; или императив – Пушење није само штетно, већ и опасно; или одређене друштвене вредности – Чувајући себе, чуваш и породицу. Може се наћи и по који поетски исказ – Ништа није мање од искре, веће од пожара, скупље од живота; али и сасвим експлицитна опомена – Не убија струја, већ твој НЕМАР… ( из текста М. Станковић, Друга шанса)

Цео текст Маје Станковић можете преузети одавде.

 

Владимир Перић (1962) је мултимедијални уметник присутан на савременој уметничкој сцени већ четири деценије. Студирао је графику и фотографију на Факултету примењених уметности и дизајна Универзитета уметности у Београду. Члан је Удружења ликовних уметника Србије као и Art Directors Club-а Србије.

Радове је представљао под псеудонимом Талент од 1986. до 1996. године, затим оснива и излаже у оквиру групе Talent Factory до 2006. године када се посвећује пројекту: „Музеј детињства” и другим радовима које излаже под својим именом. Излагао је на више од 80 самосталних и више од 200 групних изложби у Србији и иностранству. Радови су му објављивани у многим угледним публикацијама попут: 2nd Sight, Graphic Design After the End of Print Дејвида Карсона, часописима: Domus, How, Graphics International, Blue, European Photography, Kvadart, Eterna, Реч, New Moment, Ремонт Арт Магазин. Перићева ауторска типографија, фонт FeO₂ (2001) уврштена је у преглед најзначајнијих достигнућа графичког дизајна 20. века у оквиру публикације „Icons of Graphic Design“ Стивена Хелера и Мирка Илића. Добитник је Политикине награде за ликовну уметност из фонда Владислав Рибникар за изложбу „Made in Yugoslavia” (2006). Био је представник Републике Србије на 55. Бијеналу ликовних уметности у Венецији (2013). За рад „Карантин за птице“ (2020) добија награду Галерије Надежда Петровић у оквиру 30. Меморијала у Чачку.

Каталог изложбе НАМЕЊЕНО – ЗАМЕЊЕНО • Владимир Перић, можете преузети одавде.

 

Loading...