НОВА ЧИТАЊА СТАРИХ КЊИЖЕВНОСТИ

08.11.2023., 19:00

НОВА ЧИТАЊА СТАРИХ КЊИЖЕВНОСТИ

8. новембар у 19.00

Галерија АРТГЕТ

Учествују: Ирена Плаовић, Милош Живковић

Модерација: Јелена Ниџовић, уредница књижевног и трибинског програма КЦБ

Улаз је бесплатан.

 

Шта нови облици тумачења и нови појмовни апарат којим наука о књижевности захвата свој предмет проучавања откривају о старим књижевностима и шта, заузврат, старе књижевности изричу о нашем добу? Да ли се – и како – наслеђе књижевне историје злоупотребљава у шовинистичким дискурсима?

Призма савремености, која средњовековну и усмену књижевност доводи у везу са питањима рода, идентитета, моћи и социјалне правде, открива ванвременску релевантност ових дела и наглашава њихово место у разумевању и слике света у каквом живимо данас.

Претпоследњу трибину коју ове године организујемо у Културном центру Београда остварујемо у разговору са младим проучаваоцима књижевности који су имали жељу да уложе свој рад у старе књижевности и посвећујемо је континуитетима: начинима на које су се средњовековна и слика света раног модерног доба и њихове тековине транспоновали у књижеве оквире и начинима које изналазе да у њима и дан-данас трају, приступачни и релевантни за савремену књижевност, али и популарну културу и трансмедијску конфлуенцију.

 

БИОГРАФИЈЕ УЧЕСНИКА:

Ирена Плаовић завршила је Српску књижевност и језик са компаратистиком на Филолошком факултету, где сада ради као доцент на Средњовековној књижевности. Докторирала је 2023. године са тезом „Реторичко наслеђе српског средњовековља: слова и похвале”. Бави се поетиком и херменеутиком старе књижевности, текстологијом, реториком и књижевном историјом. Објавила је више научних радова из ових области. Поред тога, пише и поезију; до сада је објавила три збирке песама.

Милош Живковић завршио је основне, мастер и докторске студије на Катедри за Српску књижевност са јужнословенским књижевностима. Од 2015. године запослен је на Институту за књижевност и уметност у Београду. Аутор је романа „Кошмарник” (Дарма Боокс 2021), оснивач и модератор Књижевног друштва „Орфисти” и члан тима књижевног јутјуб канала Бооквалисти.

 

 

Loading...