Predstavljanje knjige MUNDUS HUNGARICUS – KRATKA ISTORIJA MAĐARSKE KULTURE Marka Čudića i Edit Bogar

30.11.2023., 19:00

Galerija Artget, Trg republike 5/1, Beograd
Četvrtak, 30. novembar, 19.00
Ulaz je slobodan.

Predstavljanje knjige MUNDUS HUNGARICUS – KRATKA ISTORIJA MAĐARSKE KULTURE Marka Čudića i Edit Bogar

Knjigu predstavljaju:
Marko Čudić, autor
Sandra Buljanović Simonović, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
Ema Petrović, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu

Razgovor moderira: Jelena Nidžović, urednica književno-tribinskog programa KCB

Mađarski kulturni centar Kolegijum Hungarikum Beograd u četvrtak, 30. novembra, u Galeriji „Artget” Kulturnog centra Beograda predstaviće stručnu monografiju Marka Čudića i Edit Bogar Mundus Hungaricus – Kratka istorija mađarske kulture u izdanju IK Štrik.

Iz recenzija:
„Možemo reći da će ovo biti delo koje će popunjavati praznine, budući da se, do sada, još nije pojavila sveobuhvatna i sistematična publikacija slična ovoj. Publikacija koja je u stručnom smislu veoma kvalitetna, koja prezentuje obilje informacija, iziskuje veliku angažovanost, odnosno spremnost na planiranje, biće od izuzetnog značaja za obrazovanje i onih srpskih stručnjaka-hungarologa koji ne raspolažu mađarskom filijacijom, ali se obrazuju u skladu sa savremenim trendovima i zahtevima (nije nebitno ni to što su knjigu pisali stručnjaci koji su stekli iskustvo u hungarološkom obrazovanju). Istovremeno, knjiga će pomagati i onim širim slojevima koji se interesuju za datu temu, odnosno omogućavaće pristup rezultatima ove kompleksne nauke, kao i odgovarajuću orijentaciju u pogledu suštinskih tema.” (Kornelija Farago)

„Univerzitetski udžbenik Istorija mađarske kulture Edit Bogar i Marka Čudića dobro je koncipirano delo, koje obuhvata i srazmerno predstavlja mađarsku kulturu u širem smislu. Količina materijala i način predstavljanja odgovara potrebama univerzitetske nastave. Autori se dobro snalaze u teškoćama prikaza strane kulture koja i nije tako strana, već je puna međusobnih uticaja, paralela, saradnje i konflikata, zajedničkih interesa, kao i sukoba tokom istorije. Pored nabrajanja i sređivanja podataka, činjenica mađarske kulture, autori ukazuju i na moguće paralele, njihova objašnjenja su interesantna, stručno zahtevna, ali ne i odveć komplikovana. Tekst knjige je vrlo čitljiv, savremenog je stila i svojom retorikom, logičkim povezivanjima, unutrašnjim referencijama između pojedinih poglavlja, odnosno označavanjem odgovarajućih kulturnih i književnih paralela u srpskoj kulturi, predstavlja odličan uvod u mađarsku kulturu i civilizaciju.” (Ištvan Ladanji)

Dodatne informacije u vezi sa izdanjem dostupne su na veb-sajtu izdavača: https://strik.rs/knjige/mundus-hungaricus-kratka-istorija-madarske-kulture/

Marko Čudić (Senta, 1978), profesor je mađarske književnosti i kulture na Katedri za hungarologiju Filološkog fakulteta u Beogradu, esejista i književni prevodilac. Objavio je četiri naučne monografije, preveo četrnaest knjiga s mađarskog jezika, napisao je i objavio stotinak naučnih radova i esejističkih članaka. Glavne oblasti interesovanja su mu savremena mađarska književnost, teorija i tehnika književnog prevođenja i mađarsko-srpske književne i kulturne veze. Za prevod knjige Ide svet Lasla Krasnahorkaija dobio je nagradu „Miloš N. Đurić” za najbolji prozni prevod u 2019. godini. Živi i radi u Beogradu.

Loading...