Представљање књиге MUNDUS HUNGARICUS – КРАТКА ИСТОРИЈА МАЂАРСКЕ КУЛТУРЕ Марка Чудића и Едит Богар

30.11.2023., 19:00

Галерија Артгет, Трг републике 5/1, Београд
Четвртак, 30. новембар, 19.00
Улаз је слободан.

Представљање књиге MUNDUS HUNGARICUS – КРАТКА ИСТОРИЈА МАЂАРСКЕ КУЛТУРЕ Марка Чудића и Едит Богар

Књигу представљају:
Марко Чудић, аутор
Сандра Буљановић Симоновић, Филолошки факултет Универзитета у Београду
Ема Петровић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

Разговор модерира: Јелена Ниџовић, уредница књижевно-трибинског програма КЦБ

Мађарски културни центар Колегијум Хунгарикум Београд у четвртак, 30. новембра, у Галерији „Артгет” Културног центра Београда представиће стручну монографију Марка Чудића и Едит Богар Mundus Hungaricus – Кратка историја мађарске културе у издању ИК Штрик.

Из рецензија:
„Можемо рећи да ће ово бити дело које ће попуњавати празнине, будући да се, до сада, још није појавила свеобухватна и систематична публикација слична овој. Публикација која је у стручном смислу веома квалитетна, која презентује обиље информација, изискује велику ангажованост, односно спремност на планирање, биће од изузетног значаја за образовање и оних српских стручњака-хунгаролога који не располажу мађарском филијацијом, али се образују у складу са савременим трендовима и захтевима (није небитно ни то што су књигу писали стручњаци који су стекли искуство у хунгаролошком образовању). Истовремено, књига ће помагати и оним ширим слојевима који се интересују за дату тему, односно омогућаваће приступ резултатима ове комплексне науке, као и одговарајућу оријентацију у погледу суштинских тема.” (Корнелија Фараго)

„Универзитетски уџбеник Историја мађарске културе Едит Богар и Марка Чудића добро је конципирано дело, које обухвата и сразмерно представља мађарску културу у ширем смислу. Количина материјала и начин представљања одговара потребама универзитетске наставе. Аутори се добро сналазе у тешкоћама приказа стране културе која и није тако страна, већ је пуна међусобних утицаја, паралела, сарадње и конфликата, заједничких интереса, као и сукоба током историје. Поред набрајања и сређивања података, чињеница мађарске културе, аутори указују и на могуће паралеле, њихова објашњења су интересантна, стручно захтевна, али не и одвећ компликована. Текст књиге је врло читљив, савременог је стила и својом реториком, логичким повезивањима, унутрашњим референцијама између појединих поглавља, односно означавањем одговарајућих културних и књижевних паралела у српској култури, представља одличан увод у мађарску културу и цивилизацију.” (Иштван Ладањи)

Додатне информације у вези са издањем доступне су на веб-сајту издавача: https://strik.rs/knjige/mundus-hungaricus-kratka-istorija-madarske-kulture/

Марко Чудић (Сента, 1978), професор је мађарске књижевности и културе на Катедри за хунгарологију Филолошког факултета у Београду, есејиста и књижевни преводилац. Објавио је четири научне монографије, превео четрнаест књига с мађарског језика, написао је и објавио стотинак научних радова и есејистичких чланака. Главне области интересовања су му савремена мађарска књижевност, теорија и техника књижевног превођења и мађарско-српске књижевне и културне везе. За превод књиге Иде свет Ласла Краснахоркаија добио је награду „Милош Н. Ђурић” за најбољи прозни превод у 2019. години. Живи и ради у Београду.

Loading...