SOCIJALIZAM NA KUĆNOM PRAGU Igora Dude

07.11.2023., 19:00

Galerija Artget, Trg republike 5/1, Beograd
Utorak, 7. novembar, 19.00
Ulaz je slobodan.

 

Predstavljanje knjige SOCIJALIZAM NA KUĆNOM PRAGU Igora Dude

 

Knjigu predstavljaju:
Ivana Dobrivojević Tomić, Institut za savremenu istoriju
Radina Vučetić, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
Igor Duda, autor

Razgovor moderira: Ana Panić, Muzej Jugoslavije

 

Višegodišnje iskustvo sa radničkim samoupravljanjem u socijalističkoj Jugoslaviji uticalo je na razvoj društvenog samoupravljanja na adresi stanovanja. Okvir za taj proces bile su mesne zajednice, koje su 1963. godine uvedene kao mogućnost, a 1974. kao obaveza. Mesne zajednice su bile samoupravno-teritorijalni oblik okupljanja radnih ljudi i građana, birača i potrošača u njihovo slobodno vreme i u njihovom susedstvu. Zamišljene kao servis za bolji život i kvalitetniju svakodnevicu, bile su i platforma za saradnju s organizacijama udruženog rada, samoupravnim interesnim zajednicama i opštinom, te vežbalište socijalističke direktne demokratije, dakle društveni prostor za organizovano delovanje građana. Na vrhuncu njihovog razvoja u Jugoslaviji je bilo gotovo četrnaest hiljada mesnih zajednica s hiljadama volontera, aktivista i delegata. Njihovu delatnost knjiga Socijalizam na kućnom pragu obrađuje iz perspektive društvene istorije, istorije svakodnevice i mikroistorije.

Dodatne informacije u vezi sa izdanjem dostupne su na veb-sajtu izdavača: https://srednja-europa.hr/proizvod/socijalizam-na-kucnom-pragu/

Igor Duda je istoričar, redovni profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i istraživač u univerzitetskom Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, čiji je suosnivač i pokretač mnogih aktivnosti. Od 2011. godine je spoljni saradnik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 2021. Research Fellow na Lajbnic institutu za istraživanje istočne i jugoistočne Evrope (IOS) u Regensburgu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je istoriju i kroatistiku, a zatim magistrirao i doktorirao istoriju. Bavi se istorijom svakodnevice i društvenom istorijom socijalističke Jugoslavije, ponajviše temama slobodnog vremena, turizma, potrošačke kulture, životnog standarda, detinjstva, oblikovanja socijalističkog čoveka i sudelovanja građana u društvenom samoupravljanju. Od 2018. do 2023. bio je voditelj istraživačkog projekta Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970–1990., čiji je rezultat i njegova četvrta autorska knjiga Socijalizam na kućnom pragu. Mjesna zajednica i svakodnevica društvenog samoupravljanja u Jugoslaviji (2023).

 

Loading...