СОЦИЈАЛИЗАМ НА КУЋНОМ ПРАГУ Игора Дуде

07.11.2023., 19:00

Галерија Артгет, Трг републике 5/1, Београд
Уторак, 7. новембар, 19.00
Улаз је слободан.

 

Представљање књиге СОЦИЈАЛИЗАМ НА КУЋНОМ ПРАГУ Игора Дуде

 

Књигу представљају:
Ивана Добривојевић Томић, Институт за савремену историју
Радина Вучетић, Филозофски факултет Универзитета у Београду
Игор Дуда, аутор

Разговор модерира: Ана Панић, Музеј Југославије

 

Вишегодишње искуство сa радничким самоуправљањем у социјалистичкој Југославији утицало је на развој друштвеног самоуправљања на адреси становања. Оквир за тај процес биле су месне заједнице, које су 1963. године уведене као могућност, а 1974. као обавеза. Месне заједнице су биле самоуправно-територијални облик окупљања радних људи и грађана, бирача и потрошача у њихово слободно време и у њиховом суседству. Замишљене као сервис за бољи живот и квалитетнију свакодневицу, биле су и платформа за сарадњу с организацијама удруженог рада, самоуправним интересним заједницама и општином, те вежбалиште социјалистичке директне демократије, дакле друштвени простор за организовано деловање грађана. На врхунцу њиховог развоја у Југославији је било готово четрнаест хиљада месних заједница с хиљадама волонтера, активиста и делегата. Њихову делатност књига Социјализам на кућном прагу обрађује из перспективе друштвене историје, историје свакодневице и микроисторије.

Додатне информације у вези са издањем доступне су на веб-сајту издавача: https://srednja-europa.hr/proizvod/socijalizam-na-kucnom-pragu/

Игор Дуда је историчар, редовни професор на Одсјеку за повијест Филозофског факултета Свеучилишта Јурја Добриле у Пули и истраживач у универзитетском Центру за културолошка и повијесна истраживања социјализма, чији је суоснивач и покретач многих активности. Од 2011. године је спољни сарадник Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу, од 2021. Research Fellow на Лајбниц институту за истраживање источне и југоисточне Европе (ИОС) у Регенсбургу. На Филозофском факултету у Загребу дипломирао је историју и кроатистику, а затим магистрирао и докторирао историју. Бави се историјом свакодневице и друштвеном историјом социјалистичке Југославије, понајвише темама слободног времена, туризма, потрошачке културе, животног стандарда, детињства, обликовања социјалистичког човека и суделовања грађана у друштвеном самоуправљању. Од 2018. до 2023. био је водитељ истраживачког пројекта Микроструктуре југославенскога социјализма: Хрватска 1970–1990., чији је резултат и његова четврта ауторска књига Социјализам на кућном прагу. Мјесна заједница и свакодневица друштвеног самоуправљања у Југославији (2023).

 

Loading...