DODELJENA NAGRADA DKC-U ZA NAJBOLJI BIOSKOPSKI PROGRAM U EVROPI

13.12.2023., 00:00

Hvala Europa Cinemas! Hvala na ovoj prestižnoj, uglednoj i relevantnoj nagradi o kojoj skoro 1200 bioskopa iz ove mreže mašta, a nama je stigla baš u trenutku kada obeležavamo 60 godina kontinuiranog rada, i zbog toga smo presrećni, ponosni i ohrabreni da radimo još bolje.

Hvala na dugogodišnjoj podršci ovom bioskopu, koji je među prvima iz Srbije ušao u mrežu Europa Cinemas. Dvorana Kulturnog centra Beograda nalazi se u okviru javne institucije kulture, i podrška koju pruža Europa Cinemas zaista nam pomaže i omogućava da se na najbolji mogući način posvetimo pre svega umetničkim sadržajima.

Ova nagrada je potvrda kvaliteta dugogodišnjeg rada, ideja i vizija, kojima je Marija Marinčić Majdak otvorila put, a koji su potom sledili Nebojša Popović i svi ostali urednici, unoseći puno ljubavi i znanja preko kroz svoje koncepcije: Melina Pota, Bojan Vuletić, Maja Uzelac, Stefan Arsenijević, Ivan Aranđelović, kao i naša, dugogodišnja glavna urednica Vesna Danilović. Ovaj uspeh i jeste rezultat dugogodišnjeg rada glavnih urednika i filmskih urednika KCB-a, i svih zaposlenih.

Ovaj bioskop pomera granice, videli smo to u obrazloženju koje nam je Menem Riša (Menem Richa) saopštio. Jedna od tih granica koje smo pomerili jeste i pokretanje Festivala nesnimljenog filma, koncepta čiji je autor Stefan Arsenijević – tako da Europa Cinemas možda ima jedan izazov više kada je reč o kategorizaciji programa za budućnost. Koji stiže upravo iz DKC-a!

U poslednjih desetak, petnaestak godina produkcija u srpskoj kinematografiji postaje sve veća, a dokumentarni film dobija sve više prostora i u festivalskom i u produkcionom okruženju. Zato hvala Ivanu Aranđeloviću, aktuelnom filmskom uredniku DKC-a, što je to prepoznao i otvorio više prostora za domaći i dokumentarni film u DKC-u.

U okviru programa obeležavanja 60 godina bioskopa, 12 reditelja, koji su ostavili izuzetan trag u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, dobili su svoja sedišta, što je dali još jedan nivo legitimiteta ovoj sali.

Nadam se da je ova nagrada podstrek ne samo nama koji radimo ovde već i vama koji gledate filmove u ovom bioskopu, ali i svima koji ulažu svoje znanje u rad u kulturi i umetnosti, trudeći se da ističu pre svega kvalitet, a ne profit. Dakle, ima smisla što ovo radimo.

Hvala celom kolektivu KCB/DKC-a, hvala vama, publici koja dolazi u ovu salu, hvala svim partnerima sa kojima realizujemo festivale, i distributerima, jer bez njih svakako ne bismo imali najbolji program u Evropi. Hvala mreži Europa Cinemas, hvala njenom koordinatoru gospodinu Menemu Riša.

 

Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora za program
Beograd, Dvorana Kulturnog centra Beograda, 12.12.2023.

 

Fotografija: Tanja Drobnjak

Loading...