DRUGI FESTIVAL IRANSKOG DOKUMENTARNOG FILMA / 07-10.12.2023.

07.12.2023-10.12.2023, 20:00

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Četvrtak 07.12.

19.30
OTVARANJE DRUGOG FESTIVALA IRANSKOG DOKUMENTARNOG FILMA

20.00
Mama Mahmal
Iran, 74’

Režija:Amir Husein Halil Zadeh

Mahmal je starija žena iz sela na planini Zagros. Ona je jednostavna, seoska žena, ali moćna i harizmatična. Pre mnogo godina bila je prinuđena da proda očevu zemlju koju je previše volela, da bi oslobodila sina streljanja…

Maher
Iran, 30’

Režija: Masud Dehnavi

Maher je ime čoveka sa severa Irana. Godine 2019. region je pogodila poplava u kojoj je nekoliko sela potpuno potopljeno. Maher je zbog posla otišao u Tursku, i došao na venčanje svoje sestre, ali je poplava napravila potpunu zbrku. On pokušava da reši problem sela i njegovih žitelja. Međutim, potrebno je više vremena, a on je otpušten sa posla! Dok pomaže ljudima u isušivanju kuća svog rodnog grada, on se sve više saoseća s njima. On najzad može da popravi svoju situaciju i organizuje ceremoniju venčanja svoje sestre. Tada odlučuje da ostane u domovini sa svojom porodicom i nastavlja da gradi svoju kuću.

* Posle projekcije razgovor sa rediteljem Masudom Dehnavijem i scenaristkinjom Sejede Hadis Mirfejzi

Petak 08.12.

20.00
Dani otuđenosti
Iran, 19’

Režija: Abolfazl Tađik

Dokumentarac prikazuje nekoliko dana iz života Ali Mohamada Genija, usamljenog 84-godišnjeg seoskog izrađivača filca koji je počeo da se bavi ovim poslom kada je imao samo 10 godina. Navikao je da radi kod kuće, gde spava i živi. Svakodnevno, rano zorom, čim ustane, počinje da izrađuje filcane kape. Dok sam obavlja sve poslove, Ali Mohamad govori o tome kako nastaju kape od filca i objašnjava kako teče proizvođački postupak. Detaljno govori o tome koliko je nekada na filc bio popularan, a danas je skoro potpuno zanemaren. Osvrće se i na svoj život i usamljenost. Pre 12 godina umrla je njegova žena, nakon čega su ga ostavila sva deca. Od tada on sam sprema jednostavne obroke i vodi težak i bolan život na način da je smrt sve što želi. Nakon nekoliko dana napornog rada izradio je nekoliko kapa i odlazi u grad da ih proda. Čim ih je jeftino prodao na gradskom bazaru, upućuje se ka kući svoje ćerke. Tamo nema nikoga, i on nekoliko sati, sve do noći, sedi ispred kuće. Međutim, i dalje se niko ne pojavljuje. Film se završava njegovim čekanjem i dolaskom noći.

Marijan
Iran, 60’

Režija: Hamed Kolajei

Marijan je tužna priča o uništenom i baštama koje će verovatno svakodnevno biti uništavane. Do pre oko 70 godina istorijski grad Kazvin, nekadašnju iransku prestonicu, okruživale su tradicionalne bašte koje su bile rasprostranjene svuda po gradu. Pre sedamdesetak godina, tradicionalne bašte ugrozio je urbani razvoj uništivši mnoge njihove delove. Danas, istorijske tradicionalne bašte Kazvina pokrivaju površinu od 2.800 hektara i još uvek sa tri strane okružuju ovaj grad. Iako su registrovane na iranskoj listi prirodnog kulturnog nasleđa, one su i dalje ozbiljno ugrožene urbanim razvojem, zbog čega ekološki aktivisti pokušavaju da ih zaštite. Ali ono što najviše privlači pažnju, zapravo, jeste stablo pistaća staro 300 godina. Više od pet godina ono odoleva izgradnji betonskog nadvožnjaka, zbog čega ovo drvo, kao i stotine hektara drugih bašti moraju biti uništene. Aktivisti za zaštitu životne sredine grada Kazvina nazvali su ga “Vojnikom bašte”.

Subota 09.12.

20.00
SPORI RITAM
Iran, 75’

Režija: Mohsen Alidadi
SPORI RITAM je istinita priča o Aliju, 27-godišnjaku sa daunovim sindromom. On živi u porodici koja pati zbog njegove bolesti. Ali želi da se oženi, da vozi i da radi stvari kao drugi, ali ne shvata da to nije u stanju. Najviše od svega želi da se venča sa rođakom s kojom je zajedno odrastao, ali se ne usuđuje da to saopšti svojoj porodici. Ali je seksualno sposoban što za njega predstavlja pritisak koji on neuspešno pokušava da smanji na mreži. Film želi da mu pomogne u nekim aktivnostima kao što su vožnja i jahanje, a takođe, i stvori uslove za zadovoljenje njegovih ostalih potreba.

ZANDOMAN
Iran, 24’

Režija: Mohamed Ali Rakšani
Poetski pogled na život i ljubav naroda Baluča u jugoistočnom delu Irana na granici sa Pakistanom. Dokumentarac ZANDOMAN govori o četiri godišnja doba života u ogledalu života Baluči naroda, uz sećanje na muzičara, Ostada Ali Avargana, zvanog Lal Mohamad Sarodi.

Nedelja 10.12.

20.00
Bledo crna
Iran, 42’

Režija:Mehdi Mahan

Film govori o dobrotvornoj fondaciji Šervin Rubenzade, aktivnoj u oblasti terapije tuge.

Tiha Nevesta
Iran, 20’

Režija: Fatemeh Fazeli

Osvrt na pleme Bahtijari i istorijat lutke po imenu Pažpažak ili Lale Aris. Lutku koja u kulturi ovog naroda ima istorijsku i kulturnu vrednost, u svom čuvenom putopisu spominje i Naser Hosro Kabadijani, iranski pesnik iz 11. veka.

Loading...