Koncert pijanistkinje Tatjane Stupak

04.12.2023., 21:00

Na koncertu ruske pijanistkinje Tatjane Stupak će nastupiti i gosti: violinistkinja Olivera Rialas i violončelista Dušan Stojanović.

Program:
Frederik Šopen
Etida br. 5 u Ges–duru, op. 10/5

Skerco br. 1 u ha–molu, op. 20

Petar Iljič Čajkovski
Maj iz Godišnjih doba, Op. 37a

Feliks Mendelson
Klavirski trio br. 1, op. 49 (izbor)
I Molto allegro ed agitato
II Andante con moto tranquillo

Gabrijel Fore
Après un rêve, op. 7/1 (aranžman za klavirski trio)

Biografije:
Pijanistkinja Tatjana Stupak (Rusija/Kipar) je muzičko obrazovanje stekla u Sankt Peterburgu, u specijalnoj školi pri državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov, na kome je kasnije i nastavila studije, a 2020. godine je započela usavršavanje i na Moskovskom konzervatorijumu. Dobitnik je više međunarodnih nagrada kao pijanistkinja i orguljašica. Od 2007. godine je stalno nastanjena na Kipru gde je do sada učestvovala na više od stotinu javnih nastupa kao pijanistkinja i orguljašica, i to kao solista i klavirski saradnik. Većina nastupa je bila u njenoj organizaciji, a mnogi su imali i humanitarni karakter. Godine 2018. je dobila nagradu za Ruskinju godine u kulturi na Kipru, a 2020. godine priznanje 20 najuspešnijih ljudi na Kipru u oblasti muzike. Osnivač je prve Ruske muzičke škole na Kipru – Muzička škola Tatjana Stupak. Ove godine je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je održala koncert na najvećoj nadmorskoj visini (vrh Akonkagva u Argentini). Tom prilikom je svirala program na ruskom narodnom instrumentu koji se zove gusli.

Violinistkinja Olivera Rialas je diplomirala na Muzičkoj Akademiji u Beogradu a potom nastavila usavršavanje u Budimpešti na Franc List akademiji. Po završetku studija je radila kao profesor violine na Muzičkoj akademiji u Nišu. Olivera je nastavila uspešnu izvođačku karijeru svirajući u mnogim evropskim zemljama, Kini i Americi. Uporedo gradi i svoju pedagošku karijeru kao profesor violine na Konzervatorijumu u Long Ajlendu (LIC), u Njujorku, od 2001. godine. Karijeru je nastavila na Kipru, od 2010. godine, gde nastupa u mnogim ansamblima, a takođe je nastavila i sa pedagoškim radom. Dobitnik je počasnog doktorata Instituta Roma (2022) za angažovanje u vaspitanju dece za izvođačku umetnost.

Violončelista Dušan Stojanović je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i stekao diplomu koncertanta na Konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj. Dugogodišnji je član kamernog ansambla Beogradski gudački kvartet, a takođe je i prvi violončelista i solista Kraljevskih gudača Sv.Đorđa. Svirao je kao solista na komapkt izdanju diskografske kuće MASCOM, a izdao je dva komapkt diska sa kompozicijama za violončelo i klavir srpskih i francuskih kompozitora. Dušan Stojanović je od 2001. godine stalno zaposlen kao vođa deonice violončela i solo-violončelista Simfonijskog orkestra RTS-a, a od 2018. godine je i solo violončelista opere Madlenijanum.

Loading...