Концерт пијанисткиње Татjане Ступак

04.12.2023., 21:00

На концерту руске пијанисткиње Татјане Ступак ће наступити и гости: виолинисткиња Оливера Риалас и виолончелиста Душан Стојановић.

Програм:
Фредерик Шопен
Етида бр. 5 у Гес–дуру, оп. 10/5

Скерцо бр. 1 у ха–молу, оп. 20

Петар Иљич Чајковски
Мај из Годишњих доба, Оп. 37а

Феликс Менделсон
Клавирски трио бр. 1, оп. 49 (избор)
I Molto allegro ed agitato
II Andante con moto tranquillo

Габријел Форе
Après un rêve, оп. 7/1 (аранжман за клавирски трио)

Биографије:
Пијанисткиња Татjана Ступак (Русија/Кипар) је музичко образовање стекла у Санкт Петербургу, у специјалној школи при државном конзерваторијуму Римски-Корсаков, на коме је касније и наставила студије, а 2020. године је започела усавршавање и на Московском конзерваторијуму. Добитник је више међународних награда као пијанисткиња и оргуљашица. Од 2007. године је стално настањена на Кипру где је до сада учествовала на више од стотину јавних наступа као пијанисткиња и оргуљашица, и то као солиста и клавирски сарадник. Већина наступа је била у њеној организацији, а многи су имали и хуманитарни карактер. Године 2018. је добила награду за Рускињу године у култури на Кипру, а 2020. године признање 20 најуспешнијих људи на Кипру у области музике. Оснивач је прве Руске музичке школе на Кипру – Музичка школа Татјана Ступак. Ове године је ушла у Гинисову књигу рекорда као особа која је одржала концерт на највећој надморској висини (врх Аконкагва у Аргентини). Том приликом је свирала програм на руском народном инструменту који се зове гусли.

Виолинисткиња Оливера Риалас је дипломирала на Музичкој Академији у Београду а потом наставила усавршавање у Будимпешти на Франц Лист академији. По завршетку студија је радила као професор виолине на Музичкој академији у Нишу. Оливера је наставила успешну извођачку каријеру свирајући у многим европским земљама, Кини и Америци. Упоредо гради и своју педагошку каријеру као професор виолине на Конзерваторијуму у Лонг Ајленду (LIC), у Њујорку, од 2001. године. Каријеру је наставила на Кипру, од 2010. године, где наступа у многим ансамблима, а такође је наставила и са педагошким радом. Добитник је почасног доктората Института Рома (2022) за ангажовање у васпитању деце за извођачку уметност.

Виолончелиста Душан Стојановић је дипломирао на Факултету музичке уметности у Београду и стекао диплому концертанта на Конзерваторијуму у Шафхаузену у Швајцарској. Дугогодишњи је члан камерног ансамбла Београдски гудачки квартет, а такође је и први виолончелиста и солиста Краљевских гудача Св.Ђорђа. Свирао је као солиста на комапкт издању дискографске куће MASCOM, а издао је два комапкт диска са композицијама за виолончело и клавир српских и француских композитора. Душан Стојановић је од 2001. године стално запослен као вођа деонице виолончела и соло-виолончелиста Симфонијског оркестра РТС-а, а од 2018. године је и соло виолончелиста опере Мадленијанум.

Loading...