Koncert violinistkinje Dušice Mladenović

09.12.2023., 19:30

Pokraj mora Ijana Vilsona je ambiciozno i inovativno multimedijalno delo za violinistu, traku i objets trouvées (pronađene objekte). Kroz maštovitu kombinaciju zvuka, scene i pokreta prikazana je priča o tome kako se muzika, ljubav i porodica suočavaju s jednim od najvećih izazova. Delo je nastalo 2021. godine, i posvećeno je kompozitorovom ocu koju je preminuo 2018. godine, nakon duge borbe sa Alchajmerovom bolešću. Kroz ovo delo kompozitor ispituje koliku ulogu memorija ima u stvaranju čoveka i kakav udeo u tome može imati i muzika. Ovo je univerzalna i uzbudljiva priča o promeni uma i tela, o starenju.

Nakon premijere septembra 2022. godine, Pokraj mora je predstavljeno u više gradova u Irskoj. Izdvaja se izvođenje u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Dablinu, kao i na muzičkom festivalu Spitalfields 2023. godine u Londonu. U Beogradu će po prvi put biti predstavljeno u prilagođenoj koncertnoj verziji.

Kao svojevrsna uvertira u ovu dirljivu priču biće Sonata za solo violinu kompozitora Dejana Despića.

Koncert organizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije (koncert je deo sezone Uvek najbolje UMUS-2023) i Teatrom Vuk. Ulaz na koncert je slobodan.
Program:
Dejan Despić
Sonata za solo violinu

Ijan Vilson
Pokraj mora, za violinistu, traku i objets trouvées

Biografije:
Dušica Mladenović je diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dejana Mihailovića. Usavršavala se kod profesora Marine Jašvili, Igora Ozima, Ilje Gruberta, Antoanete Louman i drugih. Kao član različitih kamernih sastava, nastupala je u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Turskoj, Holandiji, Irskoj i Velikoj Britaniji, kao i Kini. Imala je brojne solističke resitale i svirala je kao solista sa BGO Dušan Skovran, KO Gudači svetog Đorđa i Beogradskom filharmonijom. Premijerno je izvela violinski koncert Ijana Vilsona/Erika Satija Iskopani Sokrat sa Beogradskom filharmonijom 2018. godine. Nastupala je na festivalima kao što su Mokranjčevi dani, Konstantinus, BEMUS, Tribina kompozitora, KoMA i premijerno je izvela dela mnogih domaćih i inostranih autora. Svirala je u kamernim orkestrima Dušan Skovran, Žebeljan i Gudači svetog Đorđa a trenutno sarađuje sa orkestrom Muzikon. Stalni je član Beogradske filharmonije, gudačkog kvarteta Anime i istoimenog violinskog trija. Snimala je za RTS, Sequoia music label, Oboe Classics, Dreyer Gaido i Riverrun Records a 2019. godine je objavljen kompakt disk Refleksija u izdanju Metropolis Music, na kojem je snimila dela za solo violinu i trio violina kompozitora Dejana Despića i Ijana Vilsona. Nedavno je učestvovala u snimanju kompakt diska violinske muzike Vilsona pod nazivom Echoes and Shadows u izdanju Farpoint Recordings, izvodeći dela za solo violinu i dve violine. Premijerno je izvela muzički pozorišni komad Beside the Sea u Irskoj. U maju 2023. godine je nastupila u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Dablinu i Solstice Arts centru u Navanu za šta je dobila podršku Ministarstva kulture kroz konkurs za mobilnost umetnika. Njeno izvođenje komada Pokraj mora na londonskom festivalu Spitalfields u julu 2023. godine, odlično je ocenjeno od strane kritike.

Ijan Vilson (Ian Wilson, 1964, Severna Irska) je napisao više od 200 kompozicija, uključujući opere, koncerte, 20 gudačkih kvarteta, orkestarsku i kamernu muziku, kao i multimedijalna dela. Vilsonove kompozicije izvođene su i emitovane na šest kontinenata i predstavljene su na festivalima kao što su Bi-Bi-Si Proms, Venecijansko bijenale, Aj-Es-Si-Em Svetski dani muzike i u dvoranama kao što su njujorški Karnegi Hol, londonski Rojal Albert Hol i Vigmor Hol, amsterdamski Koncertgebau, bečki Muzikferajn i Santori Hol u Tokiju. Godine 1991. je osvojio nagradu na festivalu Ultima u Oslu za orkestarsku kompoziciju Running, Thinking, Finding, a 1992. godine je dobio nagradu Macaulay Fellowship Umetničkog saveta Irske. Godine 1998. izabran je za člana Saveza kreativnih umetnika Irske, Esdana (Aosdána), a poslednjih godina bio je profesor-istraživač u Odboru za istraživanje umetnosti i humanističkih nauka (Arts and Humanities Research Board) Univerziteta u Alsteru, na post-doktorskom istraživanju u okviru konzorcijuma An Foras Feasa na Institutu za tehnologiju u Dandoku u Irskoj, te kompozitor-saradnik ansambla Kamerata Pacifika iz Kalifornije i Alster orkestra. Bio je umetnički direktor Festivala nove muzike u Slajgu od 2003. do 2011. godine.
Preko pedeset Vilsonovih kompozicija su dostupne na komercijalnim izdanjima izdavačkih kuća Diatribe, Riverrun, Black Box, Timbre, Guild, Meridian i Chandos. Njegove partiture objavili su Ricordi iz Londona i Universal Edition.
Više informacija

Loading...