Концерт виолинисткиње Душице Младеновић

09.12.2023., 19:30

Покрај мора Ијана Вилсона је амбициозно и иновативно мултимедијално дело за виолинисту, траку и objets trouvées (пронађене објекте). Кроз маштовиту комбинацију звука, сцене и покрета приказана је прича о томе како се музика, љубав и породица суочавају с једним од највећих изазова. Дело је настало 2021. године, и посвећено је композиторовом оцу коју је преминуо 2018. године, након дуге борбе са Алцхајмеровом болешћу. Кроз ово дело композитор испитује колику улогу меморија има у стварању човека и какав удео у томе може имати и музика. Ово је универзална и узбудљива прича о промени ума и тела, о старењу.

Након премијере септембра 2022. године, Покрај мора је представљено у више градова у Ирској. Издваја се извођење у Националној концертној дворани у Даблину, као и на музичком фестивалу Spitalfields 2023. године у Лондону. У Београду ће по први пут бити представљено у прилагођеној концертној верзији.

Као својеврсна увертира у ову дирљиву причу биће Соната за соло виолину композитора Дејана Деспића.

Концерт организујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије (концерт је део сезоне Увек најбоље УМУС-2023) и Театрoм Вук. Улаз на концерт је слободан.
Програм:
Дејан Деспић
Соната за соло виолину

Ијан Вилсон
Покрај мора, за виолинисту, траку и objets trouvées

Биографије:
Душица Младеновић је дипломирала и магистрирала на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Дејана Михаиловића. Усавршавала се код професора Марине Јашвили, Игора Озима, Иље Груберта, Антоанете Лоуман и других. Као члан различитих камерних састава, наступала је у Србији, Француској, Немачкој, Аустрији, Турској, Холандији, Ирској и Великој Британији, као и Кини. Имала је бројне солистичке реситале и свирала је као солиста са БГО Душан Сковран, КО Гудачи светог Ђорђа и Београдском филхармонијом. Премијерно је извела виолински концерт Ијана Вилсона/Ерика Сатија Ископани Сократ са Београдском филхармонијом 2018. године. Наступала је на фестивалима као што су Мокрањчеви дани, Константинус, БЕМУС, Трибина композитора, КоМА и премијерно је извела дела многих домаћих и иностраних аутора. Свирала је у камерним оркестрима Душан Сковран, Жебељан и Гудачи светог Ђорђа а тренутно сарађује са оркестром Музикон. Стални је члан Београдске филхармоније, гудачког квартета Аниме и истоименог виолинског трија. Снимала је за РТС, Sequoia music label, Oboe Classics, Dreyer Gaido и Riverrun Records а 2019. године је објављен компакт диск Рефлексија у издању Metropolis Music, на којем је снимила дела за соло виолину и трио виолина композитора Дејана Деспића и Ијана Вилсона. Недавно је учествовала у снимању компакт диска виолинске музике Вилсона под називом Echoes and Shadows у издању Farpoint Recordings, изводећи дела за соло виолину и две виолине. Премијерно је извела музички позоришни комад Beside the Sea у Ирској. У мају 2023. године је наступила у Националној концертној дворани у Даблину и Solstice Arts центру у Навану за шта је добила подршку Министарства културе кроз конкурс за мобилност уметника. Њено извођење комада Покрај мора на лондонском фестивалу Spitalfields у јулу 2023. године, одлично је оцењено од стране критике.

Ијан Вилсон (Ian Wilson, 1964, Северна Ирска) је написао више од 200 композиција, укључујући опере, концерте, 20 гудачких квартета, оркестарску и камерну музику, као и мултимедијална дела. Вилсонове композиције извођене су и емитоване на шест континената и представљене су на фестивалима као што су Би-Би-Си Промс, Венецијанско бијенале, Ај-Ес-Си-Ем Светски дани музике и у дворанама као што су њујоршки Карнеги Хол, лондонски Ројал Алберт Хол и Вигмор Хол, амстердамски Концертгебау, бечки Музикферајн и Сантори Хол у Токију. Године 1991. је освојио награду на фестивалу Ултима у Ослу за оркестарску композицију Running, Thinking, Finding, а 1992. године је добио награду Macaulay Fellowship Уметничког савета Ирске. Године 1998. изабран је за члана Савеза креативних уметника Ирске, Есдана (Aosdána), а последњих година био је професор-истраживач у Одбору за истраживање уметности и хуманистичких наука (Arts and Humanities Research Board) Универзитета у Алстеру, на пост-докторском истраживању у оквиру конзорцијума An Foras Feasa на Институту за технологију у Дандоку у Ирској, те композитор-сарадник ансамбла Камерата Пацифика из Калифорније и Алстер оркестра. Био је уметнички директор Фестивала нове музике у Слајгу од 2003. до 2011. године.
Преко педесет Вилсонових композиција су доступне на комерцијалним издањима издавачких кућа Diatribe, Riverrun, Black Box, Timbre, Guild, Meridian и Chandos. Његове партитуре објавили су Ricordi из Лондона и Universal Edition.
Више информација

Loading...