NOVOGODIŠNJI PROGRAM KCB / „Muzej detinjstva“ Vladimira Perića u Beoizlogu

28.12.2023., 17:00

Četvrtak, 28. decembar, u 17 časova
Beoizlog, Knez Mihailova 6 / Trg Republike 5

U četvrtak, 28. decembra, u 17 časova, biće predstavljen rad „Muzej detinjstva“ Vladimira Perića Talenta, kao već uobičajeni način da se Beograđanima i posetiocima grada prikažu umetnički radovi na otvorenom tokom praznika — ovoga puta, u izlozima Beoizloga. Projekat je posvećen ne samo posetiocima KCB-a i Beoizloga, nego i svim prolaznicima, kao deo priče o Oktobarskim salonu, čiji učesnik je bio i Talent.

Dugi niz godina, čak decenija, Vladimir Perić Talent gradi svoje vizuelne iskaze od nađenih, starih, odbačenih predmeta koji su izgubili svoju upotrebnu funkciju, čija je i sentimentalna vrednost zatrpana naslagama novih tehnoloških pomagala, potrošačkih navika i potrošenih života. Pronalazi ih na buvljim pijacama i otpadima, sakuplja ih i čuva, povezuje, proučava i izlaže. U visokorazvijenom tehnološkom univerzumu digitalne kulture, ovi predmeti se vraćaju u život i vraćaju nas u neko prošlo, zaboravljeno vreme ispunjeno fragmentima nepovezanih, lagodnih, gotovo utopističkih sećanja, kada je svet bio naseljen albumima sa sličicama, Miki Mausima, školskim priborom, lektirama, fotografijama na papiru i kasicama.

Vladimir Perić (1962.) je multimedijalni umetnik prisutan na savremenoj umetničkoj sceni već četiri decenije. Studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti  Univerziteta umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije kao i Art Directors Club-a Srbije. Radove je predstavljao pod pseudonimom Talent od 1986. do 1996. godine, zatim osniva i izlaže u okviru grupe Talent Factory do 2006. godine, kada se posvećuje projektu „Muzej detinjstva“ i drugim radovima koje izlaže pod svojim imenom. Izlagao je na više od 80 samostalnih i više od 200 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

 

 

 

 

Loading...