DKC — BIOSKOP SA NAJBOLJIM PROGRAMOM U EVROPI

12.12.2023., 20:00

Utorak, 12. decembar, 20.00
Dvorana Kulturnog centra

U godini kada Dvorana Kulturnog centra Beograda obeležava 60 godina postojanja i kontinuiranog rada, najstariji aktivni bioskop u Beogradu dobio je prestižnu nagradu mreže Europa Cinemas za najbolji bioskopski program u konkurenciji od skoro 1.200 evropskih bioskopa. Ova prestižna nagrada biće uručena u utorak, 12. decembra, neposredno pre bioskopske pretpremijere filma „Savršeni dani” Vima Vendersa.

Mreža bioskopa Europa Cinemas, koja obuhvata 1.151 bioskop u 695 gradova Evrope, ove godine je bioskopski program Dvorane Kulturnog centra Beograda proglasila najboljim u velikoj evropskoj konkurenciji. Već gotovo trideset godina, mreža bioskopa Europa Cinemas pruža podršku bioskopima koji veliki deo svojih projekcija posvećuju nenacionalnim evropskim filmovima, a Dvorana Kulturnog centra Beograda je deo ove mreže od 2006. godine.

U utorak, 12. decembra, nagrada će biti uručena neposredno pre bioskopske pretpremijere filma Vima Vendersa „Savršeni dani”, a u Beograd će tim povodom doći Menem Riša, koordinator mreže Europa Cinemas za zemlje Balkana. Nagradu će primiti kolektiv Kulturnog centra Beograda u kojem su i neki od dugogodišnjih saradnika, jer je ovaj uspeh rezultat dugogodišnjeg rada glavnih urednika i filmskih urednika, ali i svih zaposlenih u DKC-u.

„Ovu nagradu odlučili smo da dodelimo bioskopu DKC, jer je čak 81,3% svog programa posvetio evropskom filmu, čime je postigao znatnu prednost u odnosu na ostale bioskope u mreži. Pored toga, njegov program usmeren je na raznolikost i drago nam je što beogradska publika ima priliku da vidi i brojna ostvarenja iz drugih delova sveta”, istakao je Menem Riša.

Nagrada Europa Cinemas stiže u godini kada popularni DKC proslavlja 60 godina postojanja i neprekinutog rada: ovaj jubilej je tokom oktobra obeležen Festivalom nesnimljenih filmova, inicijativom jednog od urednika filmskog programa DKC-a, reditelja Stefana Arsenijevića. Festivalom na kome su čitani nikada snimljeni scenariji Rajka Grlića, Gorana Markovića i Srđana Karanovića još jednom je potcrtan duh programa DKC-a, usmeren već decenijama ka novim, istraživačkim idejama o filmu i vidljivoj i nevidljivoj istoriji filmskog stvaralaštva.

Povodom jubileja nastala je i jedna vrsta lične istorije DKC-a na koju vas ovaj put podsećamo pričama iz bioskopa.

Bolje je u bioskopu!

Loading...