ТРИ КУСТОСКА ТИМА ПРЕДСТАВИЛА СВОЈЕ КОНЦЕПЦИЈЕ 60. ОКТОБАРСКОГ САЛОНА

15.12.2023., 14:50

У петак, 15. децембра, у Галерији АРТГЕТ Културног центра Београда одржана је конференција за медије на којој је најављен 60. Октобарски салон. Наредно, јубиларно издање Октобарског салона одржава се од 20. октобра до 1. децембра 2024. године у организацији Културног центра Београда, а реализоваће га три међународна кустоска тима.

Три различите концепције требало би да кроз изложбу и програм одговоре како и до које мере савремена уметност настоји да рефлектује и одговори на различите изазове и проблеме доба у којем живимо, али и шта заузврат њене унутрашње кризе говоре о нама и нашем положају у савремености? Шта ће донети дијалог између кустоских тимова и како различите концепције могу да коегзистирају?

На конференцији су говорили Зорана Ђаковић Миннити, помоћница директора за програм Културног центра Београда, Вук Видор, председник Одбора Октобарског салона, као и чланови три међународна кустоска тима: Лоренцо Балби (Lorenzo Balbi), директор Музеја модерне уметности у Болоњи – МАМбо, у сарадњи са Добрилом Денегри, историчарком уметности и кустоскињом; Матју Лелиевр (Matthieu Lelievre), кустос у Музеју савремене уметности у Лиону, у сарадњи са Мајом Коларић, директорком Музеја савремене уметности у Београду и Лина Џуверовић, професорка на Уметничкој школи Челси (Chelsea College of Art) Универзитета у Лондону, у сарадњи са Емилијом Епштајн и Аном Кнежевић, кустоскињама у Музеју афричке уметности у Београду.

Како је изјавила Зорана Ђаковић Минити, помоћница директора за програм Културног центра Београда, организатора наредног издаја Октобарског салона, КЦБ ће координирати читав процес и сарадњу међу кустоским тимовима, а процес избора локација за изложбе је тренутно у току. „Сва три изабрана кустоска тима препознала су теме и проблеме са којима се уметници и радници у култури сусрећу, као и изазове пред којима су формати великих изложби, а то су потреба за солидарнијим деловањем, важност сарадње и повезивања, недостатак простора за уметност и референтност и снага самог уметничког рада.“

„На трагу прошлогодишњег издања Октобарског салона, који се бавио преиспитивањем сопственог смисла и садржаја и који је укључио велики броја актера са локалне уметничке и кустоске сцене, Одбор је сматрао да је важно да се и у наредном издању настави са активним промишљањем будућности ове манифестације“, изјавио је Вук Видор, председник Одбора Октобарског салона. „Одбор је сматрао да су све теме и концепти које су изабрани кустоси доставили подједнако важне и да различити кустоски приступи и искуства могу допринети активнијем промишљању уметности и стварању међународне и локалне мреже уметника и институција.“

ТРИ КОНЦЕПТА 60. ОКТОБАРСКОГ САЛОНА

Лоренцо Балби и Добрила Денегри: Траг
Шта може једна изложба да учини како би подстакла размишљање о раду уметника, њиховој будућности и начину да се створи заједница привржености? Има ли било чега значајног што савремена уметничка бијенала остављају за собом локалној заједници? Овај концепт заснива се на жељи да се креира могући нови модел за наредно издање Октобарског салона, где ће „траг“ остати да живи и функционише чак и након два месеца, колико изложба званично траје. Провокација на којој се заснива овај концепт јесте да се заједничким снагама потврде и освоје простори за уметност и да се они стави на располагање уметницима и локалној београдској заједници.

Лина Џуверовић, Ана Кнежевић и Емилиа Епштајн (дизајн: Рафаела Дражић): Нада је дисциплина
Концепт успоставља наду као централни мотив изложбе. Како би се име концепта преточило у праксу, он укључује активисте и самоникле грађанске иницијативе из различитих ера и са различитих поднебља, те у први план ставља уметност као везивно ткиво у стварању солидарних и међусобно подржавајућих мрежа. Уметници и мреже окупљени у оквиру изложбе и дискурзивних програма позвани су да демонстрирају могућност паралелног постојања бројних (уметничких) светова и да потцртају могућност да и суптилне микрополитичке уметничке иницијативе постану конкретне алтернативе данас актуелним експлоатацијским корпоративним преузимањима, репресивним и штетним политичким тенденцијама и еколошким изазовима.

Матју Лелиевр и Маја Коларић: Естетика сусрета
Концепт ће истраживати широк дијапазон тема и активности, уз ангажовање неколико парова уметника који се можда ни не познају, али ће захваљујући Октобарском салону бити позвани да своје уметничке праксе ставе у међусобни дијалог како би се створили нови простори и нове визије за уметност. Поред излагања радова, оформиће се и форум за сусрете и дискусију, која ће укључити што већи број актера, у физичком простору, где ће публика и професионалци истраживати изложбене просторе у Београду, али и на интернету, како би се допрло до што шире публике.

Фотографија: Тања Дробњак

Loading...