Arheologija otpora: korektiv za budućnost

25.01.2024-24.02.2024, 12:00-20:00

Galerija Podroom, Trg Republike 5/I
25. 1 ─ 24. 2. 2024.
Umetnice: Andreja Dugandžić, Alisija Grulon, Hristina Ivanoska, Katia Kameli, Monika de Miranda, SIDE kolektiv
Kustoskinja: Iva Kovač

Prateći program izložbe:

Četvrtak, 25. januar, u 18 sati
Vođenje kroz izložbu sa kustoskinjom Ivom Kovačem

Sreda, 14. februar, u 19 sati
Predstavljanje knjige „Nevidljivi arhiv: Makedonka – organ AFŽ-a (1944-1952), istorijska iskustva i kulturno pamćenje“
Učesnice u razgovoru: Manja Veličkovska i Jana Kocevska, moderatorka: Jelena Nidžović, urednica književno-tribinskog programa KCB-a

Četvrtak, 22. februar, u 19 sati
„Korektiv za budućnost“, panel diskusija

Učesnice: Urška Jež, izvršna producentkinja feminističke organizacije Mesto Žensk, Ivana Smiljanić, vizuelna umetnica, i Olga Dimitrijević, scenaristkinja, dramaturškinja i izvođačica.

Proširujući teme koje se istražuju na trenutnoj izložbi, diskusija će istražiti feminističko organizovanje u regionu i suštinske strukture podrške koje osnažuju umetničku produkciju žena i rodno nebinarnih umetnika.

Petak, 23. februar, u 13 sati
Otelotvorenje dekolonijalnosti, radionica sa Samar Zughol, jednom od članica SIDE kolektiva

Otelotvorenje dekolonijalnosti je javno performativno putovanje koje koristi izvođačke umetnosti i tehnike plesne terapije za navigaciju i raspakivanje emancipatorske komunikacije. Radionica je inspirisana romanom „Drvo kao kiša“ Samara Habiba i deo je SAMA javnih performativnih putovanja i serijala o umetnosti zajednice.

„Arheologija otpora: korektiv za budućnost“ je izložbeni projekat inspirisan mnogostrukim doprinosima u domenu mapiranja i dokumentovanja različitih oblika feminističke borbe, sa posebnim fokusom na važnosti arhiva za društvene pokrete. Imajući u vidu da se feministička umetnost bavi feminističkom politikom, a veliki deo arhivskog rada (u širem smislu – kao doprinos istorizaciji, a ne isključivo kao dodavanje materijala postojećim ili kreiranje novih arhiva) podrazumeva istraživačke i dokumentarne prakse savremene umetnosti, ovaj projekat predstavlja selekciju radova koji reaguju kako na istorijska, tako i savremena ispoljavanja ženskog* otpora.

Izložba koju je kurirala Iva Kovač prvobitno je predstavljena u okviru programa 29. izdanja festivala Grad žena održanog u oktobru 2023. godine u Ljubljani. Prerađena verzija ove izložbe, koja će biti predstavljena beogradskoj publici, uključuje radove čije su autorke Andreja Dugandžić, Katia Kameli, Monika de Miranda i Hristina Ivanoska, u kojima se istorijske ličnosti i pokreti ispituju i predstavljaju javnosti, kao i radove Alisije Grulon i Kolektiva SIDE (Allicia Grullon, SIDE collective) gde se osmišljavaju strategije intervenisanja u savremenu stvarnost. U svojoj knjizi Arhivski zaokret u feminizmu teoretičarka Kejt Ajhorn tvrdi da je „savremeni feminizam koliko podrška nasleđu mlađih generacija i odavanje pošte starijima, toliko i zamišljanje mogućih svetova današnjice i sutrašnjice i rad na njihovoj izgradnji“. Upravo na tom tragu nastaje i projekat Arheologija otpora: korektiv za budućnost koja svoje uporište nalazi u retrospekciji, ali i agendi okrenutoj ka budućnosti.

*Pod terminima žensko i žena podrazumevamo cisrodne, transrodne i interseks žene.

Izložbu je podržao BeFem.

 

Loading...