Археологија отпора: коректив за будућност

25.01.2024-24.02.2024, 12:00-20:00

Галерија Подроом, Трг Републике 5/I
25. 1 ─ 24. 2. 2024.
Уметнице: Андреја Дуганџић, Алисија Грулон, Христина Иваноска, Катиа Камели, Моника де Миранда, SIDE колектив
Кустоскиња: Ива Ковач

Пратећи програм изложбе:

Четвртак, 25. јануар, у 18 сати
Вођење кроз изложбу са кустоскињом Ивом Ковачем

Среда, 14. фебруар, у 19 сати
Представљање књиге „Невидљиви архив: Македонка – орган АФЖ-а (1944-1952), историјска искуства и културно памћење“
Учеснице у разговору: Maња Величковска и Јанa Коцевска, модераторка: Јелена Ниџовић, уредница књижeвно-трибинског програма КЦБ-а

Четвртак, 22. фебруар, у 19 сати
„Коректив за будућност“, панел дискусија

Учеснице: Уршка Јеж, извршна продуценткиња феминистичке организације Место Женск, Ивана Смиљанић, визуелна уметница, и Олга Димитријевић, сценаристкиња, драматуршкиња и извођачица.

Проширујући теме које се истражују на тренутној изложби, дискусија ће истражити феминистичко организовање у региону и суштинске структуре подршке које оснажују уметничку продукцију жена и родно небинарних уметника.

Петак, 23. фебруар, у 13 сати
Отелотворење деколонијалности, радионица са Самар Зугхол, једном од чланица SIDE колектива

Отелотворење деколонијалности је јавно перформативно путовање које користи извођачке уметности и технике плесне терапије за навигацију и распакивање еманципаторске комуникације. Радионица је инспирисана романом „Дрво као киша“ Самара Хабиба и део је САМА јавних перформативних путовања и серијала о уметности заједнице.

„Археологија отпора: коректив за будућност“ је изложбени пројекат инспирисан многоструким доприносима у домену мапирања и документовања различитих облика феминистичке борбе, са посебним фокусом на важности архива за друштвене покрете. Имајући у виду да се феминистичка уметност бави феминистичком политиком, а велики део архивског рада (у ширем смислу – као допринос историзацији, а не искључиво као додавање материјала постојећим или креирање нових архива) подразумева истраживачке и документарне праксе савремене уметности, овај пројекат представља селекцију радова који реагују како на историјска, тако и савремена испољавања женског* отпора.

Изложба коју је курирала Ива Ковач првобитно је представљена у оквиру програма 29. издања фестивала Град жена одржаног у октобру 2023. године у Љубљани. Прерађена верзија ове изложбе, која ће бити представљена београдској публици, укључује радове чије су ауторке Андреја Дуганџић, Катиа Камели, Моника де Миранда и Христина Иваноска, у којима се историјске личности и покрети испитују и представљају јавности, као и радове Алисије Грулон и Колектива SIDE (Allicia Grullon, SIDE collective) где се осмишљавају стратегије интервенисања у савремену стварност. У својој књизи Архивски заокрет у феминизму теоретичарка Кејт Ајхорн тврди да је „савремени феминизам колико подршка наслеђу млађих генерација и одавање поште старијима, толико и замишљање могућих светова данашњице и сутрашњице и рад на њиховој изградњи“. Управо на том трагу настаје и пројекат Археологија отпора: коректив за будућност која своје упориште налази у ретроспекцији, али и агенди окренутој ка будућности.

*Под терминима женско и жена подразумевамо цисродне, трансродне и интерсекс жене.

Изложбу је подржао БеФем.

 

Loading...