NEVENA DAKOVIĆ, DOBITNICA NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA 2023.

11.01.2024., 20:00

Dobitnica nagrade „Nebojša Popović“ za 2023. godinu je prof. dr Nevena Daković, redovna profesorka Teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Kulturni centar Beograda, Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“ / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju NAGRADU „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA DOPRINOS PROMOCIJI I KRITIČKOM PROMIŠLJANJU FILMSKE UMETNOSTI I KULTURE.

Dobitnica nagrade za 2023. godinu je prof. dr NEVENA DAKOVIĆ, koja je srpsku filmsku kulturu zadužila neumornim višedecenijskim akademskim radom na poljima filmologije i teorije medija, kao i problemskim i tematskim predstavljanjem domaće kinematografije na brojnim međunarodnim konferencijama, simpozijumima i u publikacijama.

Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuju Filmski centar Srbije i Kulturni centar Beograda, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu.

Nagrada „Nebojša Popović“ će ovogodišnjoj dobitnici biti uručena u četvrtak, 11. januara 2024. godine, u 20 sati, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru filmskog maratona koji je koncipirao Radoslav Zelenović, dobitnik nagrade za 2022. godinu.

Žiri za dodelu nagrade u sastavu: teoretičar filma, filmski kritičar i urednik „Filmoskopije“ Nikola Radić, predsednik, rediteljka Svetlana Popović, prva dobitnica ove nagrade, i filmski producent, urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović, članovi, nagradu je doneo jednoglasno, uz obrazloženje da je „prof. dr Nevena Daković srpsku filmsku kulturu zadužila neumornim višedecenijskim akademskim radom na poljima filmologije i teorije medija. Njeno vrsno poznavanje srpskog i regionalnog filma, upareno sa dugoročnim zanimanjem za pitanja sećanja, traume, žanra i nacije, iznedrilo je impresivan broj naučno-istraživačkih članaka i poglavlja u prestižnim časopisima i zbornicima, te knjigu „Balkan kao filmski žanr: slika, tekst, nacija“, koja se nametnula kao nezaobilazna referenca za istraživače ovdašnjih kinematografskih prilika. Ne manje važan je njen doprinos kao profesorke na Fakultetu dramskih umetnosti, gde kao mentorka nastavlja da usmerava nove naraštaje srpskih teoretičara i istoričara filma.“

Dosadašnji dobitnici nagrade „Nebojša Popović“ su: Svetlana i Zoran Popović (2016), prof. Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020), Pavle Levi (2021) i Radoslav Zelenović (2022).

* * *

NEBOJŠA POPOVIĆ (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

Dr NEVENA DAKOVIĆ je redovna profesorka, filmska teoretičarka, kritičarka i publicistkinja. Na Katedri za teoriju i istoriju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predaje studije filma i ekranskih medija na svim nivoima studija; rukovodi doktorskim studijama Teorije dramskih umetnosti, medija i kulture i direktorka je Instituta za pozorište, film, radio i televiziju (FDU). Autorka je („Slike bez sećanja: trauma, film, transmisija“, 2020: „Studije filma: Ogledi o filmskim tekstovima sećanja“, 2014; „Balkan kao filmski žanr: slika, tekst, nacija“, 2008…) i urednica „Atlas Itake“, 2023; „Soft Power of the Balkan Screens“, 2022; „Studije filma i /ekranskih/ medija: Srbija 3.0“, 2019; „Graničnici sećanja: jevrejsko nasleđe i Holokaust“, 2018, „Media Archaeology”, 2016; „Representation of the Holocaust in the Balkans in Arts and Media”, 2015, i dr.) više od dvadeset knjiga  i više od sto pedeset naučnih radova i poglavlja objavljenih u zemlji i inostranstvu (Velika Britanija, SAD, Francuska, Italija, Poljska, Turska, Austrija, Češka, Poljska, Kina…). Članica je „Academia Europaea“ i urednica „ER“ (European Review, Core Cambridge Journal). Predaje i na američkim i evropskim univerzitetima (Velika Britanija, Francuska, Italija, Turska, Hrvatska…), a aktivno učestvuje i rukovodi međunarodnim i nacionalnim projektima i konferencijama.

* * *

Loading...