НЕВЕНА ДАКОВИЋ, ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ ЗА 2023.

11.01.2024., 20:00

Добитница награде „Небојша Поповић“ за 2023. годину је проф. др Невена Даковић, редовна професорка Теорије филма на Факултету драмских уметности у Београду.

Културни центар Београда, Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица / Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет“ / Фестивал ауторског филма, Фонд Б92 / Фестивал „Слободна зона“, Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, основали су годишњу НАГРАДУ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ ЗА ДОПРИНОС ПРОМОЦИЈИ И КРИТИЧКОМ ПРОМИШЉАЊУ ФИЛМСКЕ УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ.

Добитница награде за 2023. годину је проф. др НЕВЕНА ДАКОВИЋ, која је српску филмску културу задужила неуморним вишедеценијским академским радом на пољима филмологије и теорије медија, као и проблемским и тематским представљањем домаће кинематографије на бројним међународним конференцијама, симпозијумима и у публикацијама.

Награду чине новчани износ и уметнички предмет/плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, које обезбеђују Филмски центар Србије и Културни центар Београда, као и право и привилегија добитника награде на селекцију филмског програма приликом доделе награде за наредну годину.

Награда „Небојша Поповић“ ће овогодишњој добитници бити уручена у четвртак, 11. јануара 2024. године, у 20 сати, у Дворани Културног центра Београда, у оквиру филмског маратона који је конципирао Радослав Зеленовић, добитник награде за 2022. годину.

Жири за доделу награде у саставу: теоретичар филма, филмски критичар и уредник „Филмоскопије“ Никола Радић, председник, редитељка Светлана Поповић, прва добитница ове награде, и филмски продуцент, уредник филмског програма Дворане Културног центра Београда Иван Аранђеловић, чланови, награду је донео једногласно, уз образложење да је „проф. др Невена Даковић српску филмску културу задужила неуморним вишедеценијским академским радом на пољима филмологије и теорије медија. Њено врсно познавање српског и регионалног филма, упарено са дугорочним занимањем за питања сећања, трауме, жанра и нације, изнедрило је импресиван број научно-истраживачких чланака и поглавља у престижним часописима и зборницима, те књигу „Балкан као филмски жанр: слика, текст, нација“, која се наметнула као незаобилазна референца за истраживаче овдашњих кинематографских прилика. Не мање важан је њен допринос као професорке на Факултету драмских уметности, где као менторка наставља да усмерава нове нараштаје српских теоретичара и историчара филма.“

Досадашњи добитници награде „Небојша Поповић“ су: Светлана и Зоран Поповић (2016), проф. Владимир Влада Петрић (2017), Милан Влајчић (2018), Мирољуб Стојановић (2019), Срђан Вучинић (2020), Павле Леви (2021) и Радослав Зеленовић (2022).

* * *

НЕБОЈША ПОПОВИЋ (1958–2015) је био један од ретких преосталих светлих гласова критичарске професије. Његове критике биле су луцидне и ерудитске, бритке и модерно презентоване, тако да истовремено комуницирају и са најширим телевизијским аудиторијумом и са интелектуалном елитом. Његови чувени разговори са водећим савременим светским и домаћим филмским ауторима у емисији „Други век“ на РТС-у поставили су висок стандард као свеобухватне и дубинске, живе, личне интеракције које су стварале слојевите портрете саговорника и често бацале нову светлост на њихово стваралаштво. Као уредник филмског програма Дворане Културног центра Београда профилисао је концепт квалитетног уметничког филма на којем су укус формирале генерације гледалаца. Небојша Поповић је својим целокупним деловањем промовисао љубав према филму, као и његово дубоко интелектуално промишљање.

Др НЕВЕНА ДАКОВИЋ је редовна професорка, филмска теоретичарка, критичарка и публицисткиња. На Катедри за теорију и историју Факултета драмских уметности у Београду предаје студије филма и екранских медија на свим нивоима студија; руководи докторским студијама Теорије драмских уметности, медија и културе и директорка је Института за позориште, филм, радио и телевизију (ФДУ). Ауторка је („Слике без сећања: траума, филм, трансмисија“, 2020: „Студије филма: Огледи о филмским текстовима сећања“, 2014; „Балкан као филмски жанр: слика, текст, нација“, 2008…) и уредница „Атлас Итаке“, 2023; „Soft Power of the Balkan Screens“, 2022; „Студије филма и /екранских/ медија: Србија 3.0“, 2019; „Граничници сећања: јеврејско наслеђе и Холокауст“, 2018, „Media Archaeology”, 2016; „Representation of the Holocaust in the Balkans in Arts and Media”, 2015, и др.) више од двадесет књига  и више од сто педесет научних радова и поглавља објављених у земљи и иностранству (Велика Британија, САД, Француска, Италија, Пољска, Турска, Аустрија, Чешка, Пољска, Кина…). Чланица је „Academia Europaea“ и уредница „ЕR“ (European Review, Core Cambridge Journal). Предаје и на америчким и европским универзитетима (Велика Британија, Француска, Италија, Турска, Хрватска…), а активно учествује и руководи међународним и националним пројектима и конференцијама.

* * *

Loading...