ФИЛМСКИ МАРАТОН РАДОСЛАВА ЗЕЛЕНОВИЋА – прошлогодишњег добитника награде „Небојша Поповић“ / 11.01.2024.

11.01.2024., 12:00

ФИЛМСКИ МАРАТОН РАДОСЛАВА ЗЕЛЕНОВИЋА, прошлогодишњег добитника награде „Небојша Поповић“

У четвртак, 11. jaнуарa, у 20 часова, у Дворани Културног центра Београда биће уручена награда „Небојша Поповић“ др Невени Даковић, добитници за 2023. годину. Истога дана, у ДКЦ-у ће се одвијати маратон филмова по избору прошлогодишњег победника, Ралета Зеленовића.

РАДОСЛАВ ЗЕЛЕНОВИЋ (1948) завршио је основну школу у Косову Пољу, гимназију у Пећи и Приштини. Студије је започео на Филозофском факултету у Приштини (група за српскохрватски језик, општу лингвистику и југословенску књижевност), а дипломирао је 1971. године, на истој групи на Филолошком факултету у Београду. Током студија био је члан аматерског филмског клуба Дома омладине Београда, за који је режирао неколико филмова. Професионалну каријеру почиње 1971. као уредник Филмског програма Дома омладине Београда, коју је обављао до 1979. године. Те године изабран је за уредника Филмске редакције Телевизије Београд и на том месту остаје до 1992. године. За директора Југословенске кинотеке изабран је 1. јуна 1992. године и ту функцију обављао је од 1992. до 2013. године. Дужност вршиоца дужности директора Југословенске кинотеке обављао је до 2. фебруара 2016. године.

Од 2017. до 2020. године био је управник Аудио-визуелног Архива и Центра за дигитализацију Српске академије науке и уметности. Активно је учествовао у оснивању филмских манифестација попут ФЕСТ-а, Фестивала краткометражног филма, Филмског фестивала у Сопоту, Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи. Оснивач је и директор Фестивала европског филма на Палићу. Објављивао је филмске критике и есеје, писао за многе часописе и магазине, био оснивач и главни и одговорни уредник часописа YU ВИДЕО од 1982. године, који се бавио проблемима видеа и дигитализације.

Аутор је многих програма који су помогли промоцији и популаризацији нашег филма у земљи и иностранству. Био је професор историје филма на Факултету уметности „Браћа Карић”. Члан је Српске комисије УНЕСKО. Године 2012. изабран је за члана Европске академије за филм.

* * *

„Лепа је пракса да добитници награде ’Небојша Поповић’ , наредне године – када се проглашава нови добитник – сачине програм филмова по свом избору, који се приказује тог 11. јануара као филмски маратон.

Више је разлога зашто сам се одлучио да то буду ови филмови из европских кинематографија, који су својевремено приказани и били победници Фестивала европског филма на Палићу.

Кажем то због тога што смо некадашњи уредник филмског програма КЦБ-а Небојша Поповић, садашњи уредник Иван Аранђеловић и ја добар део своје професионалне каријере посветили и европском филму и Палићком фестивалу. Обављали смо различите послове: од програмирања, преко вођења конференција за новинаре и разговора аутора са публиком, до писања књига ’Додир вечности’ о добитницима награде ’Александар Лифка’. Поводом 20 година фестивала појавила се прва верзија те књиге коју је написао Небојша Поповић, а њу је поводом 25. фестивала допунио Иван Аранђеловић.

Многе епизоде изузетно важне филмске емисије ’Други век’ Небојше Поповића биле су посвећене управо ауторима који су долазили на Палићки фестивал.

Коначно, Комисија европске уније прогласила је 2017. Палићки фестивал најбољим филмским фестивалом у Европи, а 2023. европска мрежа биоскопа Europa Cinemas прогласила је програм ДКЦ-а најбољим филмским програмом у Европи.

То су разлози због којих сам се одлучио да програм изгледа овако. Надам се да ће неко ове филмове видети први пут у Дворани Културног центра Београда, а да ће многи вероватно пожелети да их виде још једном. Маратон је за то прилика.“

Радослав Зеленовић, прошлогодишњи добитник награде „Небојша Поповић“ и директор Палићког фестивала

* * *

12:00
НЕЖНО – Специјално признање жирија Палићког фестивала 2022.
Мађарска, 2022, 92’

Режија: László Csuja, Anna Nemes

Улоге: Eszter Csonka, György Turós, Csaba Krisztik…

Филм о опсесији бодибилдингом, романтици, (не)испуњености и љубави, испричан између серија понављања и бројања калорија. Под строгим оком свог партнера Адама, Едина побеђује на свим већим турнирима бодибилдера. На њима, људи око ње падају у транс и фетишизују њено тело, а њен наступ на неки начин постаје уметност. Али ни бодибилдинг не може без спонзора. Зато Едина одлучује да додатно заради тако што ће понудити своје тело за новац мушкарцима чији су фетиш жене херкуловске снаге.

Фестивали/Награде: Милано – награда публике, Санденс, Ротердам, Брисел…

 

14:00
РИМИНИ – Награда ФИПРЕСЦИ критике Палићког фестивала 2022.
Аустрија, 2022, 114’

Режија: Улрих Зајдл

Улоге: Michael Thomas, Hans-Michael Rehberg, Tessa Göttlicher, Inge Maux

Ричи Браво, некада успешна поп звезда, јури за избледелом славом у снегом
прекривеном Риминију, заробљен између константног пијанства и концерата за
аутобусе пуне туриста. Свет му се урушава када му одрасла ћерка упадне у живот и
тражи новац кога нема. Његова патња је и стварна и лажна као и његова љубав, а
његово певање је усамљени монолог губитника.

 

16:00
ЦРВЕНО НЕБО– „Златни торањ“ за најбољи филм Палићког фестивала 2023.
Немачка, 2023, 103’

Режија: Christian Petzold

Улоге: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs…

У кући близу обале, Леон завршава своју књигу а Феликс уметнички портфолио, док им се примиче шумски пожар. Планове им ремете Нађа и Давид, пар који се затекао на истом месту. Леон упорно покушава да буде професионалан, прикривајући своју недруштвеност и киптећи од беса због доброг расположења и смеха осталих укућана. Долазак Леоновог издавача уноси додатни немир и све то у тренутку када небо постаје зажарено црвено и на њих почне да изручује пепео сагореле околне шуме. Црвено небо, други део Пецолдове трилогије започете филмом Ундине (2020), говори о могућности да будете део света, а опет допустите животу да вам исклизне из руку.

Фестивали / Награде: Берлин – Велико признање жирија, Палић – најбољи филм, ФИПРЕСЦИ награда

 

18:00
БЛИЗУ – Награда публике за најбољи филм Палићког фестивала 2022.
Белгија, Француска, Холандија, 2022, 105’

Редитељ: Lukas Dhont

Улоге: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Emile Dequenne…

Интензивно пријатељство два тринаестогодишњака, Леа и Рамија, изненада се прекида. Покушавајући да разуме шта се десило, Лео тражи помоћ Рамијеве маме Софи. Филм “Близу” је прича о пријатељству, одговорности и одрастању.

Фестивали: Кан – Гран при жирија)

* * *

20:00
ДОДЕЛА НАГРАДЕ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ ЗА 2023. ГОДИНУ НЕВЕНИ ДАКОВИЋ

* * *

21:00
НАЈГОРА ОСОБА НА СВЕТУ – „Златни торањ“ за најбољи филм Палићког фестивала 2021.
Норвешка, Француска, Шведска, Данска, 2021, 127’

Режија: Јоаким Трир

Улоге: Рената Рејнсве, Андерс Данијелсен Ли, Херберт Нордрам…

Четворогодишња хроника живота Џули, која испитује њен однос према љубави, смислу живота и каријери. Једне вечери на журки, Џули упознаје шармантног Еивинда и са њим се упушта у везу остављајући дугогодишњег партнера Аксела. На том путу Џули себе преиспитује: да ли је донела праву одлуку?

Фестивали/Награде: Кану – најбоља глумица (Рената Рејнсве)…

 

Loading...