Banalnosti svakodnevice • Sara Pantović i Senka Trivunac

25.01.2024-24.02.2024, 12:00-20:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
25. 1 – 24. 2. 2024.
Miha Colner, umetnički direktor galerije Artget za 2024. godinu

Na prvoj izložbi Galerije Artget u 2024. godini u vidu dijaloga predstavljaju se radovi Senke Trivunac i Sare Pantović. Obe umetnice interesuju se za vizuelne reprezentacije svog neposrednog okruženja, kao i za značaj izgleda u svetu kojim dominiraju vizuelni mediji. Njihove fotografije na suptilan način prikazuju banalnost svakodnevnog iskustva u eri poznog kapitalizma, sa osvrtom na fenomene kao što su materijalizam i konzumerizam, visoka očekivanja i transakcioni odnosi.

Na izložbi su zastupljene naizgled intuitivno slikane instant fotografije na kojima je prikazano svakodnevno iskustvo koje je posledica složenih procesa koji čine ono što nazivamo cajtgajst. Čini se da svaki vremenski period i svaka generacija, imaju specifična i jedinstvena iskustva kulturnih kodova, svojstvene društvene formule i skup vrednosti. Prve dve decenije 21. veka bile su, pre svega, obeležene obiljem svega – poplavom informacija, slika, i proizvoda. Senka Trivunac tako stalno razmatra načine na koje slika nastanjuje prostor, i koji je odnos između slike i prostora u javnoj sferi. Prilikom svog razmatranja spoljnog sveta, ona fotografiše strukture ili situacije koje deluju izuzetno uobičajeno i poznato. Njene fotografije prikazuju izveštačenost sveta u kome slike stvari deluju stvarnije od samih stvari koje prikazuju. Sara Pantović sa druge strane pravi fotografije koje su daleko trezvenije i manje ulepšane. One kao da predstavljaju povratak stvarnosti, jer namerno prikazuju nevidljivu stranu stilizovanog sveta pojavnosti: reklama, javnih izjava i dekoracije koji su proizvodi trenutnih kulturnih normi. Njene fotografije prikazuju mnogo strana istog novčića, sveta koji je često složen, apsurdan i banalan. Na različite načine obe umetnice bave se kakofonijom prizora kojoj je čovek izložen u svakodnevnim situacijama.

Biografije:

Senka Trivunac (1984) je umetnica i fotografkinja koja koristi različite tehnike, ali je trenutno njen osnovni medij fotografija. Diplomirala je fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Atini, kao i vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U njenom radu naročito je zanima beleženje mesta i situacija kojima je izložena, kao i istraživanje vizuelnog predstavljanja savremenog sveta. Živi i radi u Beogradu.

Sara Pantović (1998) je fotografkinja koja se bavi različitim žanrovima, od dokumentarne do konceptualne fotografije. Diplomirala je fotografiju i vizuelne komunikacije na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani. U fokusu njenog rada nalaze se dokumentarne instant fotografije njenog neposrednog okruženja, kao i konceptualni fotografski projekti. Živi i radi u Beogradu.

Loading...