Баналности свакодневице • Сара Пантовић и Сенка Тривунац

25.01.2024-24.02.2024, 12:00-20:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
25. 1 – 24. 2. 2024.
Миха Цолнер, уметнички директор галерије Артгет за 2024. годину

На првој изложби Галерије Артгет у 2024. години у виду дијалога представљају се радови Сенке Тривунац и Саре Пантовић. Обе уметнице интересују се за визуелне репрезентације свог непосредног окружења, као и за значај изгледа у свету којим доминирају визуелни медији. Њихове фотографије на суптилан начин приказују баналност свакодневног искуства у ери позног капитализма, са освртом на феномене као што су материјализам и конзумеризам, висока очекивања и трансакциони односи.

На изложби су заступљене наизглед интуитивно сликане инстант фотографије на којима је приказано свакодневно искуство које је последица сложених процеса који чине оно што називамо цајтгајст. Чини се да сваки временски период и свака генерација, имају специфична и јединствена искуства културних кодова, својствене друштвене формуле и скуп вредности. Прве две деценије 21. века биле су, пре свега, обележене обиљем свега – поплавом информација, слика, и производа. Сенка Тривунац тако стално разматра начине на које слика настањује простор, и који је однос између слике и простора у јавној сфери. Приликом свог разматрања спољног света, она фотографише структуре или ситуације које делују изузетно уобичајено и познато. Њене фотографије приказују извештаченост света у коме слике ствари делују стварније од самих ствари које приказују. Сара Пантовић са друге стране прави фотографије које су далеко трезвеније и мање улепшане. Оне као да представљају повратак стварности, јер намерно приказују невидљиву страну стилизованог света појавности: реклама, јавних изјава и декорације који су производи тренутних културних норми. Њене фотографије приказују много страна истог новчића, света који је често сложен, апсурдан и баналан. На различите начине обе уметнице баве се какофонијом призора којој је човек изложен у свакодневним ситуацијама.

Биографије:

Сенка Тривунац (1984) је уметница и фотографкиња која користи различите технике, али је тренутно њен основни медиј фотографија. Дипломирала је фотографију на Факултету примењених уметности у Атини, као и вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду. У њеном раду нарочито је занима бележење места и ситуација којима је изложена, као и истраживање визуелног представљања савременог света. Живи и ради у Београду.

Сара Пантовић (1998) је фотографкиња која се бави различитим жанровима, од документарне до концептуалне фотографије. Дипломирала је фотографију и визуелне комуникације на Академији ликовних уметности у Љубљани. У фокусу њеног рада налазе се документарне инстант фотографије њеног непосредног окружења, као и концептуални фотографски пројекти. Живи и ради у Београду.

Loading...