Галерија Артгет, Трг Републике 5/I
Уторак, 23. јануар, у 19 сати

Услови слободе је модерирани разговорни програм током којег ће Бојан Бабић и Огњен Обрадовић укрстити запажања и искуства у вези са радом у језику у ширем смислу и говорити о начинима на које књижевни изрази које остварују као аутори и добијају као читаоци резонирају с нашим искуством овде и данас.

Непосредни повод разговора биће последњи објављени наслови двоје аутора, Гласине о слободи и Услови коришћења – из чијег је амалгамског сустицања изведен назив програма – док њихов рад у копирајтингу и креативним индустријама распон тема проширују на многа отворена питања приступа језику унутар различитих регистара, њиховим могућим синергијским спојевима и начину на који песнички језик може корективно одразити специфично искуство тржнице савремености обележене, изнутра и споља, притисцима непребројивих избора.

О ауторима и насловима:

Бојан Бабић до сада је објавио десет књига прозе и поезије: Пли-пли (кратке приче, 1996); Буке у прози (песме у прози, 2003); Приче о срећи (кратке приче, 2008); Нељудска комедија (роман, 2010); Девојчице, будите добре (роман, 2013); Илегални Парнас (роман, 2013); Чаплинова стопала (роман, 2015); Yahoo (роман, 2018); Како се једе нар (роман, 2021); Гласине о слободи (поезија, 2023). За омнибус-роман Девојчице, будите добре добио је награду Фонда Борислав Пекић. Књиге су му преведене на енглески и македонски језик.

„Поезија Бојана Бабића је реклама коју нико неће видети а доноси брзи поглед на пропаст/предратним очима наде. Она је и непоглед у који стаје добар део интимне историје студента књижевности, покушај да се задовољи људска потреба за целовитошћу ноћи, сазнање да је све много лакше када си људождер. Бабићеве Гласине о слободи су глас против насиља и фемицида, антиратна химна, која нас подсећа да после рата, односно између два рата, остају само страхови и скепса у постојање бољег света. Повремено исплива и нека изјава сведока на основу обавезујућег налога, која уместо да покопа и сакрије, на светлост дана извуче ТО.”
Драгана Младеновић

Огњен Обрадовић пише поезију, сценарије, драме и теоријске текстове, а планира да напише и роман. Аутор две књиге поезије – Отицања (Млади Дис, 2016) и Услови коришћења (Раштан издаваштво, 2022) – и једног доктората о позоришту, који ишчекује своју одбрану.

„Друга збирка песама Огњена Обрадовића, Услови коришћења, у потпуности разобличава маркетиншко и дигитално, као амблематичне појмове наше свакодневнице. Преиспитујући свет кроз односе архитектуре и неолибералног капитализма или, на пример, историје и индустрије забаве, аутор успева да ироничним ракурсом поетизује језик рекламних слогана (који лицемерно скрива социјално- економско израбљивање) и на тај начин укаже на гротескност окружења у којем обитавамо. Вредна последица оваквог песничког приступа јесте захтев да поскидамо све маске, наметнуте блештавилом трговачких брендова са екрана, да бисмо допрли до сопствене аутентичности.”
Петар Матовић

Улаз на програм је слободан.

 

Loading...