Koncert pijanistkinje Milice Opačić

15.01.2024., 20:00

Mlada pijanistkinja Milica Opačić je studentkinjatreće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. dr um. Nenada Radića. Na koncertu će, zajedno sa njom nastupiti i gošće, flautistkinja Maja Jovanović i violončelistkinja Kristina Antić.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Preludijum i fuga u e–molu, BWV 855 (DTK 1)

Ludvig van Betoven
Sonata za klavir br. 15 u De–duru, op. 28 (Pastoralna)
Allegro
Andante
Scherzo – Allegro vivace
Rondo – Allegro ma non troppo

Frederik Šopen
Etida u Ges–duru, op. 25/9

Robert Šuman
Etida u a–molu iz Etida prema Paganinijevim kaprisima, op. 3

Karl Marija fon Veber
Finale – Allegro iz Trija za flautu, violončelo i klavir u ge–molu, op. 63
Maja Jovanović, flauta
Kristina Antić, violončelo
Milica Opačić, klavir

Biografija:
Milica Opačić (Beograd, 2002) je počela da svira klavir sa osam godina. Pohađala je MŠ Kosta Manojlović u Zemunu, a trenutno je student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. dr um. Nenada Radića. Osvojila je brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu u kategorijama: klavir, kamerni ansambli, hor i solfeđo (dvoglasno pevanje). Usavršavala se na kursevima profesora Miloša Popovića (Belgija), Lolite Angert (Rusija), Nataše Mitrović (Srbija), Lidije Bizjak (Francuska), Rubena Dalibaltajana (Jermenija), Biljane Gorunović (Srbija), Vladimira Miloševića (Srbija) i Azre Medić (Bosna i Hercegovina).
Uspešno se bavi i pisanjem. Za svoju prvu knjigu Beskrajna čuda je dobila nagradu Gašino pero (2015), a 2022. godine je objavila knjigu bajki Grad vilenjaka čiji je izdavač Institut za dečju književnost iz Beograda. Učestvuje u kulturnom životu grada svirajući na književnim večerima i slikarskim izložbama.
Kao učenica osnovne muzičke škole, održala je tri solistička koncerta u Dečjem kulturnom centru Beograd, a kao učenica srednje škole je imala solističke koncerte u galeriji Progres, Ustanovi kulture Stari grad, Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić i Domu Vojske Srbije.

Maja Jovanović (Beograd, 2004) je studentkinja druge godine flaute na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekla u MŠ Dr Vojislav Vučković u klasi prof. Ivane Popović. Tokom školovanja se usavršavala na majstorskim kursevima kod eminentnih flautista kao što su Kristina Fasbnder, Kerol Vincenc, Vali Hase, Dejan Gavrić, Laura Levai Aksin, Matej Zupan i Luisa Selo. Ostvarila je izuzetne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima među kojima se izdvajaju prve nagrade na Susretima flautista Tahir Kulenović (2020–2023), Zemun international music competition (2021) kao i prve i druge nagrade na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2017–2020, 2023). Takođe je i učenica četvrtog razreda OMŠ Dr Vojislav Vučković na odseku za solo pevanje u klasi prof. Maje Đokić. Dobitnica je prvih nagrada od kojih su tri laureata na takmičnjima Srpska solo pesma, Stanislav Binički, Memorijal Kosta Manojlović i Vokalna rapsodija. Nastupala je kao solistkinja i kao član kamernih ansambala na brojnim koncertima i festivalima u Beogradu.

Kristina Antić (Ćuprija, 2003) je muzičko obrazovanje započela sa 8 godina u Školi za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. Nevene Busarac, u čijoj klasi je diplomirala 2022. godine. Trenutno je student druge godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dragana Đorđevića. Kao solista je imala uspešne nastupe na prestižnim festivalima u Srbiji i inostranstvu. Nastupala je u značajnim koncertnim salama širom Srbije, Bugarske, Italije… Dobitnica je brojnih prvih i specijalnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Pohađala je majstorske kurseve renomiranih violončelista i pedagoga, kao što su: Santjago Kanjon – Valensija, Stefan Popov, Mišel Štraus(Francuska), Kiril Rodin (Rusija), Dejan Božić (Srbija), Laslo Fenjo (Mađarska) i Denis Severin (Švajcarska). Kao član kvarteta se usavršavala na kursevima svetski priznatih kvarteta kao što su gudački kvarteti Emerson (SAD), Van der Pals (Švedska) i Aviv (Izrael). Kao član različitih orkestara redovno nastupa u Srbiji, a na poziv maestra Igora Koretija je svirala u Europian Spirit of Youth Orchestra (ESYO) na turneji širom Italije.

Loading...