Концерт пијанисткиње Милице Опачић

15.01.2024., 20:00

Млада пијанисткиња Милица Опачић је студенткињатреће године Факултета музичке уметности у Београду, у класи проф. др ум. Ненада Радића. На концерту ће, заједно са њом наступити и гошће, флаутисткиња Маја Јовановић и виолончелисткиња Кристина Антић.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Прелудијум и фуга у е–молу, BWV 855 (ДТК 1)

Лудвиг ван Бетовен
Соната за клавир бр. 15 у Де–дуру, оп. 28 (Пасторална)
Allegro
Andante
Scherzo – Allegro vivace
Rondo – Allegro ma non troppo

Фредерик Шопен
Етида у Гес–дуру, оп. 25/9

Роберт Шуман
Етида у а–молу из Етида према Паганинијевим каприсима, оп. 3

Карл Марија фон Вебер
Finale – Allegro из Трија за флауту, виолончело и клавир у ге–молу, оп. 63
Маја Јовановић, флаута
Кристина Антић, виолончело
Милица Опачић, клавир

Биографија:
Милица Опачић (Београд, 2002) је почела да свира клавир са осам година. Похађала је МШ Коста Манојловић у Земуну, а тренутно је студент треће године Факултета музичке уметности у Београду, у класи проф. др ум. Ненада Радића. Освојила је бројне награде на такмичењима у земљи и иностранству у категоријама: клавир, камерни ансамбли, хор и солфеђо (двогласно певање). Усавршавала се на курсевима професора Милоша Поповића (Белгија), Лолите Ангерт (Русија), Наташе Митровић (Србија), Лидије Бизјак (Француска), Рубена Далибалтајана (Јерменија), Биљане Горуновић (Србија), Владимира Милошевића (Србија) и Азре Медић (Босна и Херцеговина).
Успешно се бави и писањем. За своју прву књигу Бескрајна чуда је добила награду Гашино перо (2015), а 2022. године је објавила књигу бајки Град вилењака чији је издавач Институт за дечју књижевност из Београда. Учествује у културном животу града свирајући на књижевним вечерима и сликарским изложбама.
Као ученица основне музичке школе, одржала је три солистичка концерта у Дечјем културном центру Београд, а као ученица средње школе је имала солистичке концерте у галерији Прогрес, Установи културе Стари град, Уметничком павиљону Цвијета Зузорић и Дому Војске Србије.

Маја Јовановић (Београд, 2004) је студенткиња друге године флауте на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Љубише Јовановића. Основно и средње музичко образовање је стекла у МШ Др Војислав Вучковић у класи проф. Иване Поповић. Током школовања се усавршавала на мајсторским курсевима код еминентних флаутиста као што су Кристина Фасбндер, Керол Винценц, Вали Хасе, Дејан Гаврић, Лаура Леваи Аксин, Матеј Зупан и Луиса Село. Остварила је изузетне успехе на домаћим и међународним такмичењима међу којима се издвајају прве награде на Сусретима флаутиста Тахир Куленовић (2020–2023), Zemun international music competition (2021) као и прве и друге награде на међународном такмичењу Даворин Јенко (2017–2020, 2023). Такође је и ученица четвртог разреда ОМШ Др Војислав Вучковић на одсеку за соло певање у класи проф. Маје Ђокић. Добитница је првих награда од којих су три лауреата на такмичњима Српска соло песма, Станислав Бинички, Меморијал Коста Манојловић и Вокална рапсодија. Наступала је као солисткиња и као члан камерних ансамбала на бројним концертима и фестивалима у Београду.

Kристина Антић (Ћупријa, 2003) je музичко образовање започела са 8 година у Школи за музичке таленте у Ћуприји, у класи проф. Невене Бусарац, у чијој класи је дипломирала 2022. године. Тренутно је студент друге године Факултета музичке уметности у Београду, у класи проф. Драгана Ђорђевића. Као солиста je имала успешне наступе на престижним фестивалима у Србији и иностранству. Наступала је у значајним концертним салама широм Србије, Бугарске, Италије… Добитница је бројних првих и специјалних награда на националним и међународним такмичењима. Похађала је мајсторске курсеве реномираних виолончелиста и педагога, као што су: Сантјаго Кањон – Валенсија, Стефан Попов, Мишел Штраус(Француска), Кирил Родин (Русија), Дејан Божић (Србија), Ласло Фењо (Мађарска) и Денис Северин (Швајцарска). Као члан квартета се усавршавала на курсевима светски признатих квартета као што су гудачки квартети Емерсон (САД), Ван дер Палс (Шведска) и Авив (Израел). Као члан различитих оркестара редовно наступа у Србији, а на позив маестра Игора Коретија је свирала у Еuropian Spirit оf Youth Orchestra (ESYO) на турнеји широм Италије.

Loading...