Koncert violinistkinje Violete Ćirić i pijanistkinje Marije Gođevac

22.01.2024., 20:00

Violeta Ćirić i Marija Gođevac sarađuju u okviru doktorskih studija kamerne muzike koje pohađaju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Publici će predstaviti Betovenovu Prolećnu sonatu kao i Grigovu Treću violinsku sonatu.

Program:
Ludvig van Betoven
Sonata za violinu i klavir br. 5 u Ef–duru, op. 24 (Prolećna)
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo – Allegro molto
Rondo – Allegro ma non troppo

Edvard Grig
Sonata za violinu i klavir br. 3 u ce–molu, op. 45
Allegro molto ed appassionato
Allegretto espressivo alla Romanza
Allegro animato

Biografije:
Violeta Ćirić (Beograd, 1994) je počela da svira violinu sa devet godina. Završila je Osnovnu i SMŠ Davorin Jenko u Beogradu, kao đak generacije, u klasi Marije Kovačević. Završila je osnovne i master studije na FMU u Beogradu, na gudačkom odseku, u klasi Marije Misite. Trenutno je student doktorskih studija na FMU, na odseku za kamernu muziku, u klasi Katarine Popović. Nastupala je kao član omladinskih simfonijskih orkestara u Srbiji i inostranstvu, i kao član profesionalnih orkestara, kao što su Beogradski simfoničari, Metamorfozis, Beogradska filharmonija, Crnogorski simfonijski orkestar, Jevrejski kamerni orkestar, Kamerni orkestar 13 gudača i Gudači Sv. Đorđa. Sklonost prema kamernoj muzici se najviše pokazala tokom studija, kada je svirala u više različitih sastava. Godine 2020. je, zajedno sa Nadom Šarković, Enom Vaganek i Magdalenom Matić, osnovala gudački kvartet Meraki, sa kojim je imala preko 70 nastupa po Srbiji i inostranstvu, na pojedinačnim koncertima i u okviru festivala. Sarađivala je sa pijanistima Milicom Lorens, Anom Ćuković, Nikolasom Kartijem, Kristinom Sočanski, Mašom Babić, i drugima. Od 2023. godine aktivno sarađuje sa pijanistkinjom Marijom Gođevac. Radi u MŠ Davorin Jenko u Beogradu, kao nastavnik violine i kamerne muzike.

Marija Gođevac (1989) je započela svoj muzički put sa 5 godina, u klasi Miroslave Lili Petrović. Nosilac je brojnih specijalnih i prvih nagrada u zemlji i inostranstvu. Završila je osnovne studije klavira kod Aleksandra Serdara i specijalističke u klasi Ninoslava Živkovića, na FMU u Beogradu, gde trenutno pohađa doktorske studije (kamerna muzika). Bila je predstavnik Srbije na Evrovizijskom takmičenju u Beču.
Nastupila je na projektu International Week u Gracu interpretirajući sa simfonijskim orkestrom Mocartov Koncert za klavir i orkestar, K. 467, kao i na projektu Forty Fingers u Rimu (2009). Svirala je u Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Holadniji, Italiji, Francuskoj, Iranu i Rusiji. Aktivno učestvuje na međunarodnim projektima i fesitavalima kamerne muzike. Nosilac je prve nagrade Internacionalnog muzičkog takmičenja u Moskvi, gde je nastupila u okviru kamernog sastava BG Piano Duo i održala uspešan koncert. Kao član istog dua je dobila prvu nagradu na takmičenju Danubius Talents u Budimpešti. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada iz oblasti klavirske pedagogije. Usavršavala se kod eminentnih klavirskih pedagoga. Sarađuje sa pijanistkinjom i profesorom klavira iz Banjaluke Jasnom Đurović, sa kojom je osnovala pijanistički duo Balkanik. Na doktorskim studijama sarađuje sa violinistkinjom Violetom Ćirić. Zaposlena je kao korepetitor i profesor klavira u MŠ Davorin Jenko u Beogradu.
 

Loading...