Концерт виолинисткиње Виолете Ћирић и пијанисткиње Марије Гођевац

22.01.2024., 20:00

Виолета Ћирић и Марија Гођевац сарађују у оквиру докторских студија камерне музике које похађају на Факултету музичке уметности у Београду. Публици ће представити Бетовенову Пролећну сонату као и Григову Трећу виолинску сонату.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Соната за виолину и клавир бр. 5 у Еф–дуру, оп. 24 (Пролећна)
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo – Allegro molto
Rondo – Allegro ma non troppo

Едвард Григ
Соната за виолину и клавир бр. 3 у це–молу, оп. 45
Allegro molto ed appassionato
Allegretto espressivo alla Romanza
Allegro animato

Биографије:
Виолета Ћирић (Београд, 1994) је почела да свира виолину са девет година. Завршила је Основну и СМШ Даворин Јенко у Београду, као ђак генерације, у класи Марије Ковачевић. Завршила је основне и мастер студије на ФМУ у Београду, на гудачком одсеку, у класи Марије Мисите. Тренутно је студент докторских студија на ФМУ, на одсеку за камерну музику, у класи Катарине Поповић. Наступала је као члан омладинских симфонијских оркестара у Србији и иностранству, и као члан професионалних оркестара, као што су Београдски симфоничари, Метаморфозис, Београдска филхармонија, Црногорски симфонијски оркестар, Јеврејски камерни оркестар, Камерни оркестар 13 гудача и Гудачи Св. Ђорђа. Склоност према камерној музици се највише показала током студија, када је свирала у више различитих састава. Године 2020. је, заједно са Надом Шарковић, Еном Ваганек и Магдаленом Матић, основала гудачки квартет Мераки, са којим је имала преко 70 наступа по Србији и иностранству, на појединачним концертима и у оквиру фестивала. Сарађивала је са пијанистима Милицом Лоренс, Аном Ћуковић, Николасом Картијем, Кристином Сочански, Машом Бабић, и другима. Од 2023. године активно сарађује са пијанисткињом Маријом Гођевац. Ради у МШ Даворин Јенко у Београду, као наставник виолине и камерне музике.

Марија Гођевац (1989) је започела свој музички пут са 5 година, у класи Мирославе Лили Петровић. Носилац је бројних специјалних и првих награда у земљи и иностранству. Завршила је основне студије клавира код Александра Сердара и специјалистичке у класи Нинослава Живковића, на ФМУ у Београду, где тренутно похађа докторске студије (камерна музика). Била је представник Србије на Евровизијском такмичењу у Бечу.
Наступила је на пројекту International Week у Грацу интерпретирајући са симфонијским оркестром Моцартов Концерт за клавир и оркестар, К. 467, као и на пројекту Forty Fingers у Риму (2009). Свирала је у Словенији, Аустрији, Немачкој, Холаднији, Италији, Француској, Ирану и Русији. Активно учествује на међународним пројектима и феситавалима камерне музике. Носилац је прве награде Интернационалног музичког такмичења у Москви, где је наступила у оквиру камерног састава BG Piano Duo и одржала успешан концерт. Као члан истог дуа је добила прву награду на такмичењу Danubius Talents у Будимпешти. Добитница је бројних домаћих и међународних награда из области клавирске педагогије. Усавршавала се код еминентних клавирских педагога. Сарађује са пијанисткињом и професором клавира из Бањалуке Јасном Ђуровић, са којом је основала пијанистички дуо Балканик. На докторским студијама сарађује са виолинисткињом Виолетом Ћирић. Запослена је као корепетитор и професор клавира у МШ Даворин Јенко у Београду.
 

Loading...