NOVOGODIŠNJI PROGRAM NAJGLEDANIJIH FILMOVA U DVORANI KULTURNOG CENTRA BEOGRADA / 1.1 – 10.1.2024.

01.01.2024-10.01.2023, 18:00

Prve dane 2024. započnite u BIOSKOPU DOBROG FILMA sa najgledanijim filmovima protekle godine. Podsetite se svojih favorita, nadoknadite propušteno i poslednji put, na velikom platnu, pogledajte omiljene filmove 2023. godine. Jer, BOLJE JE U BIOSKOPU!

Cena ulaznice 300 dinara

1. i 2. januar

18.00
MAGNETNA REZONANCA
Rumunija, 2022, 125’

Režija: Kristijan Munđiju

Uloge: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, Andrei Finți, Mark Blenyesi, Ovidiu Crișan…

Nekoliko dana pre Božića, nakon što je napustio posao u Nemačkoj, Matija se vraća u svoje multietničko transilvanijsko selo. Želi da se više uključi u podizanje svog sina Rudija koji je predugo prepušten brizi svoje majke Ane i da oslobodi dečaka nerazjašnjenih strahova koji su ga obuzeli. On je zaokupljen svojim starim ocem, Otom, a takođe nestrpljiv da vidi bivšu ljubavnicu, Čilu. Kada se nekoliko novih radnika zaposli u maloj fabrici kojom Čila upravlja, mir zajednice je narušen, osnovni strahovi obuzimaju odrasle, a frustracije, sukobi i strasti izbijaju kroz tanki sloj prividnog razumevanja i smirenosti.

Festivali / Nagrade: Festival evropskog filma Palić 2022 – “Zlatni Toranj” za najbolji film; Crested Butte Film Festival – Najbolji film

 

20.00
SAVRŠENI DANI
Japan, 2023, 123’

Director: Wim Wenders

Cast: Koji Yakusho, Min Tanaka, Arisa Nakano, Tokio Emoto, Tomokazu Miura, Yumi Asô, Aoi Yamada, Sayuri Ishikawa…

Hirayama seems completely content with his simple life as a toilet cleaner in Tokyo. Outside of his highly structured daily routine, he enjoys a passion for music and books. A series of unexpected encounters gradually reveal more and more about his past. The film presents a moving, poetic reflection on finding beauty in the everyday world around us.

 

3. i 4. januar

18.00
FLAŠAROŠI
Dokumentarni film

Srbija, Slovenija, 2023, 84’

Režija: Nemanja Vojinović

Na periferiji srpske prestonice, Beograda, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Nekada arheološko nalazište neolitske kulture u Evropi, ovo toksično mesto, podložno požarima, predstavlja radno mesto zajednici sakupljača plastičnih flaša – flašarošima. U ovom dokumentarnom vesternu pratimo poslednje dane te zajednice pre nego što će njihovi poslovi zastareti, dok fokus prebacujemo na borbu jednog boksera mekog srca, Janike, da postane vođa u tom haotičnom sistemu.

Festivali / Nagrade: Sarajevo filmski festival – “Srce sarajeva” za najbolji dokumentarni film, Slobodna zona – najbolji film u regionalnoj selekciji

 

20.00
SVETI PAUK
Danska, Nemačka, Švedska, Francuska, 2022, 119’

Režija: Ali Abasi

Uloge: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Sara Fazilat, Araš Aštijani, Foruzan Džamšidnedžad, Sina Parvaneh…

Serija nerešenih ubistava prostitutki uzdrmala je sveti grad Madžad na severoistoku Irana: serijski ubica dobija nadimak “Ubica-pauk”. On veruje da deluje u ime boga, jer “sklanja đubre sa ulica”. Novinarka Rahimi dobija zadatak da istraži ovaj slučaj – i kao ženi u svetu kojim dominiraju muškarci stalno joj se postavljaju nove prepreke na put. Međutim, Rahimi ne želi tek tako da odustane od potrage za istinom. Dok vlasti skrštenih ruku gledaju kako ubica mami jednu po jednu žrtvu u svoju mrežu, ona se sve više približava ubici.

* Nagrada za najbolju žensku ulogu u Kanu 2023.

 

5. i 6. januar

18.00
PLAVI KAFTAN
Francuska, Maroko, Danska, Belgija, 2022, 118’

Režija: Maryam Touzani

Uloge: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Mounia Lamkimel, Abdelhamid Zoughi, Zakaria Atifi…

Mina vodi tradicionalnu prodavnicu kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi išli ukorak sa zahtevima kupaca, ona i njen suprug Halim angažuju talentovanog šegrta Jusefa koji pokazuje najveću posvećenost učenju veština veza i krojenja. Vremenom, Mina shvata koliko je njen muž dirnut prisustvom mladića.

Festivali / Nagrade: Kan (Izvestan pogled) – FIPRESCI nagrada; Atina – nagrada publike; Čikago – Srebrni Hjugo za najbolju režiju; Marakeš – priznanje žirija; Valjadolid – najbolja glumica; Vankuver – nagrada publike

 

20.00
ZVERI
Španija, Francuska, 2022, 137’

Režija: Rodrigo Sorogoyen

Uloge: Marina Foïs, Denis Ménochet, Luis Zahera, Diego Anido, Marie Colomb, Luisa Merelas, José Manuel Fernández y Blanco, Xavier Estévez…

Francuski par Olga i Antoan preselili su se na selo u Galiciji na severozapadu Španije. Tamo žive mirnim životom, iako njihovi odnosi sa meštanima nisu toliko idilični koliko bi njih dvoje želeli da budu. Sukob sa komšijama, braćom Anta, dovodi do tenzija u selu do tačke s koje nema povratka.

Festivali/Nagrade: San Sebastijan – nagrada publike za najbolji evropski film; Tokio – najbolji film, najbolja režija i glavna muška uloga; Goja nagrade – 9 nagrada, uključujući i za najbolji film

 

7. i 8. januar

18.00
KORSET
Austrija, Luksemburg, Nemačka, Francuska, 2022, 112’

Režija: Marie Kreutzer

Uloge: Vicky Krieps, Katharina Lorenz, Florian Teichtmeister, Jeanne Werner, Manuel Rubey…

Austrijska carica Elizabeta je idolizovana zbog svoje lepote i poznata po inspirativnim modnim trendovima. Ali 1877. godine ‘Sisi’ slavi svoj 40. rođendan i mora da se bori da održi svoj imidž u javnosti tako što će sve čvršće vezati korset. Dok je Elizabetina uloga svedena protiv njenih želja na čisto performativnu, njena glad za znanjem i želja za životom čini je sve nemirnijom u Beču. Ona putuje u Englesku i Mađarsku, posećuje bivše ljubavnike i političke saveznike, tražeći uzbuđenje i svrhu svoje mladosti. Sa budućnošću strogo ceremonijalnih dužnosti koja je pred njom, Elizabeta se buni protiv hiperbolizovane slike o sebi i smišlja plan da zaštiti svoje nasleđe.

Nagrade/Festivali: Kan (Izvestan pogled) – Najbolja glumica (Vicky Krieps), Carajevo – “Srce Sarajeva” za najbolju glumicu (Vicky Krieps) – Sarajevo, London – najbolji film

 

 

20.00
MADAM DI BARI
Francuska, Velika Britanija, Belgija, 2023, 113’

Režija: Maïwenn

Uloge: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud…

Film prikazuje život Žane Beku koja je rođena 1743. kao vanbračna ćerka siromašne krojačice, da bi slavu stekla kao dvorska dama i kao kontesa Di Bari, poslednja ljubavnica Luja Petnaestog.

* Film otvaranja Kanskog festivala 2023.

 

9. i 10. januar

18:00
NESVRSTANI
Dokumentarni film
Srbija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, 2022, 101’

Režija: Mila Turajlić

NESVRSTANI su deo dokumentarnog diptiha koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta “Trećeg sveta”. Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Tita. Film rekonstruiše nastanak “Pokreta nesvrstanih”, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

Festivali: IDFA Amestardam, Trst, Zagreb…

 

20.00
PROŠLI ŽIVOTI
SAD, Južna Koreja, 2023, 105’

Režija: Celine Song

Uloge: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, Seung Ah Moon, Seung Min Yim, Ji Hye Yoon, Won Young Choi…

Nora i Hae Sung, dvoje veoma povezanih prijatelja iz detinjstva, razdvajaju se nakon što Norina porodica emigrira iz Južne Koreje. Dvadeset godina kasnije oni se ponovo sreću u Njujorku, jedne presudne nedelje u trenutku dok se suočavaju sa pojmovima sudbine, ljubavi i izborima koje čine život.

* Svetska kritika smatra da je film PROŠLI ŽIVOTI jedan od najboljih filmova u 2023. i vidi ga kao sigurnog kandidata za nagradu Oskar

Loading...