НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ НАЈГЛЕДАНИЈИХ ФИЛМОВА У ДВОРАНИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА / 1.1 – 10.1.2024.

01.01.2024-10.01.2023, 18:00

Прве дане 2024. започните у БИОСКОПУ ДОБРОГ ФИЛМА са најгледанијим филмовима протекле године. Подсетите се својих фаворита, надокнадите пропуштено и последњи пут, на великом платну, погледајте омиљене филмове 2023. године. Јер, БОЉЕ ЈЕ У БИОСКОПУ!

Цена улазнице 300 динара

1. и 2. јануар

18.00
МАГНЕТНА РЕЗОНАНЦА
Румунија, 2022, 125’

Режија: Кристијан Мунђију

Улоге: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, Andrei Finți, Mark Blenyesi, Ovidiu Crișan…

Неколико дана пре Божића, након што је напустио посао у Немачкој, Матија се враћа у своје мултиетничко трансилванијско село. Жели да се више укључи у подизање свог сина Рудија који је предуго препуштен бризи своје мајке Ане и да ослободи дечака неразјашњених страхова који су га обузели. Он је заокупљен својим старим оцем, Отом, а такође нестрпљив да види бившу љубавницу, Чилу. Када се неколико нових радника запосли у малој фабрици којом Чила управља, мир заједнице је нарушен, основни страхови обузимају одрасле, а фрустрације, сукоби и страсти избијају кроз танки слој привидног разумевања и смирености.

Фестивали / Награде: Фестивал европског филма Палић 2022 – “Златни Торањ” за најбољи филм; Crested Butte Film Festival – Најбољи филм

 

20.00
САВРШЕНИ ДАНИ
Јапан, 2023, 123’

Director: Wim Wenders

Cast: Koji Yakusho, Min Tanaka, Arisa Nakano, Tokio Emoto, Tomokazu Miura, Yumi Asô, Aoi Yamada, Sayuri Ishikawa…

Hirayama seems completely content with his simple life as a toilet cleaner in Tokyo. Outside of his highly structured daily routine, he enjoys a passion for music and books. A series of unexpected encounters gradually reveal more and more about his past. The film presents a moving, poetic reflection on finding beauty in the everyday world around us.

 

3. и 4. јануар

18.00
ФЛАШАРОШИ
Документарни филм

Србија, Словенија, 2023, 84’

Режија: Немања Војиновић

На периферији српске престонице, Београда, налази се једна од највећих депонија у Европи – Винча. Некада археолошко налазиште неолитске културе у Европи, ово токсично место, подложно пожарима, представља радно место заједници сакупљача пластичних флаша – флашарошима. У овом документарном вестерну пратимо последње дане те заједнице пре него што ће њихови послови застарети, док фокус пребацујемо на борбу једног боксера меког срца, Јанике, да постане вођа у том хаотичном систему.

Фестивали / Награде: Сарајево филмски фестивал – “Срце сарајева” за најбољи документарни филм, Слободна зона – најбољи филм у регионалној селекцији

 

20.00
СВЕТИ ПАУК
Данска, Немачка, Шведска, Француска, 2022, 119’

Режија: Али Абаси

Улоге: Зар Амир Ебрахими, Мехди Бајестани, Сара Фазилат, Араш Аштијани, Форузан Џамшиднеџад, Сина Парванех…

Серија нерешених убистава проститутки уздрмала је свети град Маџад на североистоку Ирана: серијски убица добија надимак “Убица-паук”. Он верује да делује у име бога, јер “склања ђубре са улица”. Новинарка Рахими добија задатак да истражи овај случај – и као жени у свету којим доминирају мушкарци стално јој се постављају нове препреке на пут. Међутим, Рахими не жели тек тако да одустане од потраге за истином. Док власти скрштених руку гледају како убица мами једну по једну жртву у своју мрежу, она се све више приближава убици.

* Награда за најбољу женску улогу у Кану 2023.

 

5. и 6. јануар

18.00
ПЛАВИ КАФТАН
Француска, Мароко, Данска, Белгија, 2022, 118’

Режија: Maryam Touzani

Улоге: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Mounia Lamkimel, Abdelhamid Zoughi, Zakaria Atifi…

Мина води традиционалну продавницу кафтана у једној од најстаријих медина у Мароку. Да би ишли укорак са захтевима купаца, она и њен супруг Халим ангажују талентованог шегрта Јусефа који показује највећу посвећеност учењу вештина веза и кројења. Временом, Мина схвата колико је њен муж дирнут присуством младића.

Фестивали / Награде: Кан (Известан поглед) – ФИПРЕСЦИ награда; Атина – награда публике; Чикаго – Сребрни Хјуго за најбољу режију; Маракеш – признање жирија; Ваљадолид – најбоља глумица; Ванкувер – награда публике

 

20.00
ЗВЕРИ
Шпанија, Француска, 2022, 137’

Режија: Rodrigo Sorogoyen

Улоге: Marina Foïs, Denis Ménochet, Luis Zahera, Diego Anido, Marie Colomb, Luisa Merelas, José Manuel Fernández y Blanco, Xavier Estévez…

Француски пар Олга и Антоан преселили су се на село у Галицији на северозападу Шпаније. Тамо живе мирним животом, иако њихови односи са мештанима нису толико идилични колико би њих двоје желели да буду. Сукоб са комшијама, брац́ом Анта, доводи до тензија у селу до тачке с које нема повратка.

Фестивали/Награде: Сан Себастијан – награда публике за најбољи европски филм; Токио – најбољи филм, најбоља режија и главна мушка улога; Гоја награде – 9 награда, укључујући и за најбољи филм

 

7. и 8. јануар

18.00
КОРСЕТ
Аустрија, Луксембург, Немачка, Француска, 2022, 112’

Режија: Marie Kreutzer

Улоге: Vicky Krieps, Katharina Lorenz, Florian Teichtmeister, Jeanne Werner, Manuel Rubey…

Аустријска царица Елизабета је идолизована због своје лепоте и позната по инспиративним модним трендовима. Али 1877. године ‘Сиси’ слави свој 40. рођендан и мора да се бори да одржи свој имиџ у јавности тако што ће све чвршће везати корсет. Док је Елизабетина улога сведена против њених жеља на чисто перформативну, њена глад за знањем и жеља за животом чини је све немирнијом у Бечу. Она путује у Енглеску и Мађарску, посећује бивше љубавнике и политичке савезнике, тражећи узбуђење и сврху своје младости. Са будућношћу строго церемонијалних дужности која је пред њом, Елизабета се буни против хиперболизоване слике о себи и смишља план да заштити своје наслеђе.

Награде/Фестивали: Кан (Известан поглед) – Најбоља глумица (Vicky Krieps), Царајево – “Срце Сарајева” за најбољу глумицу (Vicky Krieps) – Сарајево, Лондон – најбољи филм

 

 

20.00
МАДАМ ДИ БАРИ
Француска, Велика Британија, Белгија, 2023, 113’

Режија: Maïwenn

Улоге: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud…

Филм приказује живот Жане Беку која је рођена 1743. као ванбрачна ћерка сиромашне кројачице, да би славу стекла као дворска дама и као контеса Ди Бари, последња љубавница Луја Петнаестог.

* Филм отварања Канског фестивала 2023.

 

9. и 10. јануар

18:00
НЕСВРСТАНИ
Документарни филм
Србија, Француска, Хрватска, Црна Гора, 2022, 101’

Режија: Мила Турајлић

НЕСВРСТАНИ су део документарног диптиха који се састоји од два дугометражна филма који нас воде на архивско путовање кроз процес стварања пројекта “Трећег света”. Филм је базиран на до сада никада раније приказаним 35мм филмским материјалима, које је снимио Стеван Лабудовић, сниматељ југословенског председника Тита. Филм реконструише настанак “Покрета несврстаних”, преиспитујући у којој мери је филмска слика имала удела у стварању глобалног пројекта политичке еманципације.

Фестивали: ИДФА Аместардам, Трст, Загреб…

 

20.00
ПРОШЛИ ЖИВОТИ
САД, Јужна Кореја, 2023, 105’

Режија: Celine Song

Улоге: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, Seung Ah Moon, Seung Min Yim, Ji Hye Yoon, Won Young Choi…

Нора и Хае Сунг, двоје веома повезаних пријатеља из детињства, раздвајају се након што Норина породица емигрира из Јужне Кореје. Двадесет година касније они се поново срећу у Њујорку, једне пресудне недеље у тренутку док се суочавају са појмовима судбине, љубави и изборима које чине живот.

* Светска критика сматра да је филм ПРОШЛИ ЖИВОТИ један од најбољих филмова у 2023. и види га као сигурног кандидата за награду Оскар

Loading...