Izložbe u Kulturnom centru Beograda

25.01.2024-24.02.2024, 12:00-20:00

Četvrtak, 25. januar, 19 časova
Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Arget, Trg Republike 5/I
Podroom, Trg Republike 5/I

U četvrtak, 25. januara, u galerijama Kulturnog centra Beograda otvorene su tri izložbe. Ulaz je slobodan, a za publiku su otvorene do 24. februara.

…………………………..

Likovna galerija Kulturnog centra Beograda
Kritičari su izabrali, 2024: Četvrtak
25. 1 ─ 24. 2. 2024.

Mina Šarenac i Lazara Marinković

Autorke i autori koncepta izložbe:
Efemerne Konfesije (Marija Balubdžić, Vladimir Bjeličić, Zoja Borovčanin, Zoe Gudović, Ilija Milošević i Andrej Ostroški) & Simona Ognjanović
Izlagačice i izlagači:
Efemerne Konfesije
Arhitektura izložbe:
Jelena Kesić
Grafičko oblikovanje:
Bojana Aleksijević

Dreg kolektiv Efemerne Konfesije „nastupa“ u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u okviru svoje prve samostalne „dreg izložbe“ pod nazivom Četvrtak. Koncept i struktura izložbe nastali su kao rezultat jednogodišnjeg zajedničkog rada u kojem su učestvovali članice i članovi kolektiva Marija Balubdžić, Vladimir Bjeličić, Zoja Borovčanin, Zoe Gudović, Ilija Milošević i Andrej Ostroški, kao i kustoskinja Simona Ognjanović. Shodno dogovoru koji je uspostavljen odmah na početku procesa, neprestano je dolazilo do „inverzija“ svih uloga i pozicija, što je omogućilo da ova izložba u velikoj meri bude „autokurirana“.

…………………………..

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
Sara Pantović i Senka Trivunac: Banalnosti svakodnevice
25. 1 – 24. 2. 2024.
Miha Colner, umetnički direktor galerije Artget za 2024. godinu

Sara Pantović

Na prvoj izložbi Galerije Artget u 2024. godini u vidu dijaloga predstavljaju se radovi Senke Trivunac i Sare Pantović. Obe umetnice interesuju se za vizuelne reprezentacije svog neposrednog okruženja, kao i za značaj izgleda u svetu kojim dominiraju vizuelni mediji. Njihove fotografije na suptilan način prikazuju banalnost svakodnevnog iskustva u eri poznog kapitalizma, sa osvrtom na fenomene kao što su materijalizam i konzumerizam, visoka očekivanja i transakcioni odnosi.

…………………………..

Galerija Podroom, Trg Republike 5/I
Arheologija otpora: korektiv za budućnost
25. 1 ─ 24. 2. 2024.
Umetnice: Andreja Dugandžić, Alisija Grulon, Hristina Ivanoska, Katia Kameli, Monika de Miranda, SIDE kolektiv
Kustoskinja: Iva Kovač

Monica De Miranda

„Arheologija otpora: korektiv za budućnost“ je izložbeni projekat inspirisan mnogostrukim doprinosima u domenu mapiranja i dokumentovanja različitih oblika feminističke borbe, sa posebnim fokusom na važnosti arhiva za društvene pokrete. Imajući u vidu da se feministička umetnost bavi feminističkom politikom, a veliki deo arhivskog rada (u širem smislu – kao doprinos istorizaciji, a ne isključivo kao dodavanje materijala postojećim ili kreiranje novih arhiva) podrazumeva istraživačke i dokumentarne prakse savremene umetnosti, ovaj projekat predstavlja selekciju radova koji reaguju kako na istorijska, tako i savremena ispoljavanja ženskog otpora.

…………………………..…………………………..

Ulaz na sve izložbe i programe je slobodan.

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12 do 20 časova, sem nedeljom i državnim praznicima.
Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...