Изложбе у Културном центру Београда

25.01.2024-24.02.2024, 12:00-20:00

Четвртак, 25. јануар, 19 часова
Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Аргет, Трг Републике 5/I
Подроом, Трг Републике 5/I

У четвртак, 25. јануара, у галеријама Културног центра Београдa отворене су три изложбе. Улаз је слободан, а за публику су отворене до 24. фебруара.

…………………………..

Ликовна галерија Културног центра Београда
Критичари су изабрали, 2024: Четвртак
25. 1 ─ 24. 2. 2024.

Мина Шаренац и Лазара Маринковић

Ауторке и аутори концепта изложбе:
Ефемерне Конфесије (Марија Балубџић, Владимир Бјеличић, Зоја Боровчанин, Зое Гудовић, Илија Милошевић и Андреј Острошки) & Симона Огњановић
Излагачице и излагачи:
Ефемерне Конфесије
Архитектура изложбе:
Јелена Кесић
Графичко обликовање:
Бојана Алексијевић

Дрег колектив Ефемерне Конфесије „наступа“ у Ликовној галерији Културног центра Београда у оквиру своје прве самосталне „дрег изложбе“ под називом Четвртак. Концепт и структура изложбе настали су као резултат једногодишњег заједничког рада у којем су учествовали чланице и чланови колектива Марија Балубџић, Владимир Бјеличић, Зоја Боровчанин, Зое Гудовић, Илија Милошевић и Андреј Острошки, као и кустоскиња Симона Огњановић. Сходно договору који је успостављен одмах на почетку процеса, непрестано је долазило до „инверзија“ свих улога и позиција, што је омогућило да ова изложба у великој мери буде „аутокурирана“.

…………………………..

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Сара Пантовић и Сенка Тривунац: Баналности свакодневице
25. 1 – 24. 2. 2024.
Миха Цолнер, уметнички директор галерије Артгет за 2024. годину

Сара Пантовић

На првој изложби Галерије Артгет у 2024. години у виду дијалога представљају се радови Сенке Тривунац и Саре Пантовић. Обе уметнице интересују се за визуелне репрезентације свог непосредног окружења, као и за значај изгледа у свету којим доминирају визуелни медији. Њихове фотографије на суптилан начин приказују баналност свакодневног искуства у ери позног капитализма, са освртом на феномене као што су материјализам и конзумеризам, висока очекивања и трансакциони односи.

…………………………..

Галерија Подроом, Трг Републике 5/I
Археологија отпора: коректив за будућност
25. 1 ─ 24. 2. 2024.
Уметнице: Андреја Дуганџић, Алисија Грулон, Христина Иваноска, Катиа Камели, Моника де Миранда, SIDE колектив
Кустоскиња: Ива Ковач

Monica De Miranda

„Археологија отпора: коректив за будућност“ је изложбени пројекат инспирисан многоструким доприносима у домену мапирања и документовања различитих облика феминистичке борбе, са посебним фокусом на важности архива за друштвене покрете. Имајући у виду да се феминистичка уметност бави феминистичком политиком, а велики део архивског рада (у ширем смислу – као допринос историзацији, а не искључиво као додавање материјала постојећим или креирање нових архива) подразумева истраживачке и документарне праксе савремене уметности, овај пројекат представља селекцију радова који реагују како на историјска, тако и савремена испољавања женског отпора.

…………………………..…………………………..

Улаз на све изложбе и програме је слободан.

Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12 до 20 часова, сем недељом и државним празницима.
Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Loading...