Autorsko veče Ante Grgina – dela za flautu

12.02.2024., 20:00

Muzikološkinja dr. Sonja Marinković će kao moderator voditi publiku kroz svet Grginovih kompozicija. Kroz interaktivni dijalog između kompozitora i moderatora, svaka kompozicija biće detaljno predstavljena, istražujući inspiracije, uticaje i kompozicione tehnike koje su oblikovale svaku od njih. Dela će izvesti flautistkinja Aleksandra Horvat i pijanisti Saša Svijić i sam kompozitor. Projekat je podržao Sokoj.

Program:
Ante Grgin
Mala priča za flautu i klavir

Kapričo za solo flautu

Fantazija za flautu i klavir

Svita za solo flautu

Sonata za flautu i klavir
Allegro
Bluz
Jazz Waltz

Biografije:
Ante Grgin (1945) je studije klarineta završio na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Niz godina bio je prvi klarinetista Beogradske filharmonije, a 1995. godine je postao profesor klarineta na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao solista i kamerni muzičar je nastupao u gradovima nekadašnje Jugoslavije, u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Švajcarskoj, Češkoj Republici, Rusiji, Belorusiji i Kini. Osvojio je brojna priznanja na takmičenjima u Ženevi, Minhenu i Pragu, i često je bio član žirija na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Među brojnim nacionalnim nagradama na planu izvođaštva i pedagogije posebno se izdvaja Nagrada za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Njegov kompozitorski opus u kome se prepliću elementi džeza, evergrina i klasike, obogatio je literaturu za duvačke instrumente.

Dr. Sonja Marinković, muzikolog, redovni profesor na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, predaje istoriju muzike i metodologiju naučnog rada. Član je redakcije Internacionalnog časopisa za muziku Novi zvuk, glavni urednik časopisa Mokranjac i bila je direktor Tribine kompozitora u Beogradu (2005–2006). U istraživanjima se bavi pitanjima odnosa folklora i kompozitorskog stvaralaštva, kao i pitanjima socijalne umetnosti. Autor je udžbenika za srednje škole za predmete muzička kultura, muzička umetnost i istorija srpske muzike.

Flautistkinja Aleksandra Horvat je završila osnovnu i srednju muzičku školu u rodnom Zrenjaninu i nastavila školovanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Mariana Egića. Učesnik je i brojnih majstorskih kurseva koje su držali Irena Grafenauer, Sofi Šerije, Feliks Rengli, Janoš Balint, Kristina Gangelhof i drugi. Kao profesor flaute i kamerne muzike od 2000. godine radi u MŠ Isidor Bajić u Novom Sadu. Više puta je nagrađena kao najuspešniji pedagog. Učestvuje u radu žirija na međunarodnim i regionalnim takmičenjima. Nastupala je solistički i kao član trija i kvarteta flauta. Osmislila je i realizovala program pod nazivom Zvukom flaute i klavira kroz domaće muzičko stvaralaštvo, podržan od strane Sokoja.

Pijanista Saša Svijić radi kao profesor klavira u MŠ Isidor Bajić u Novom Sadu. Završio je SMŠ Isidor Bajić u klasi prof. Jasne Grujić, redovne studije u klasi prof. Andrije Pregera i specijalističke studije u klasi prof. Doriana Leljaka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radio je kao demonstrator na klavirskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Više godina je radio kao klavirski saradnik na odseku za duvačke instrumente Akademije umetnosti i u MŠ Isidor Bajić. Učestvovao je u radu žirija u okviru Festivala Isidor Bajić. Sa ansamblom Ritual Nova je sarađivao prilikom snimanja i promocije kompozicije East Off Europe i koncertirao u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Mađarska, Kanada). Učestvovao je u realizaciji projekta Karmina burana Muzičke škole Isidor Bajić. 

Loading...