Ауторско вече Анте Гргина – дела за флауту

12.02.2024., 20:00

Музиколошкиња др. Соња Маринковић ће као модератор водити публику кроз свет Гргинових композиција. Кроз интерактивни дијалог између композитора и модератора, свака композиција биће детаљно представљена, истражујући инспирације, утицаје и композиционе технике које су обликовале сваку од њих. Дела ће извести флаутисткиња Александра Хорват и пијанисти Саша Свијић и сам композитор. Пројекат је подржао Сокој.

Програм:
Анте Гргин
Мала прича за флауту и клавир

Капричо за соло флауту

Фантазија за флауту и клавир

Свита за соло флауту

Соната за флауту и клавир
Allegro
Bluz
Jazz Waltz

Биографије:
Анте Гргин (1945) је студије кларинета завршио на Музичкој академији у Београду. Низ година био је први кларинетиста Београдске филхармоније, а 1995. године је постао професор кларинета на Факултету музичке уметности у Београду. Као солиста и камерни музичар је наступао у градовима некадашње Југославије, у Француској, Италији, Мађарској, Швајцарској, Чешкој Републици, Русији, Белорусији и Кини. Освојио је бројна признања на такмичењима у Женеви, Минхену и Прагу, и често је био члан жирија на националним и интернационалним такмичењима. Међу бројним националним наградама на плану извођаштва и педагогије посебно се издваја Награда за животно дело Удружења музичких уметника Србије. Његов композиторски опус у коме се преплићу елементи џеза, евергрина и класике, обогатио је литературу за дувачке инструменте.

Др. Соња Маринковић, музиколог, редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, предаје историју музике и методологију научног рада. Члан је редакције Интернационалног часописа за музику Нови звук, главни уредник часописа Мокрањац и била је директор Трибине композитора у Београду (2005–2006). У истраживањима се бави питањима односа фолклора и композиторског стваралаштва, као и питањима социјалне уметности. Аутор је уџбеника за средње школе за предмете музичка култура, музичка уметност и историја српске музике.

Флаутисткиња Александра Хорват је завршила основну и средњу музичку школу у родном Зрењанину и наставила школовање на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Мариана Егића. Учесник је и бројних мајсторских курсева које су држали Ирена Графенауер, Софи Шерије, Феликс Ренгли, Јанош Балинт, Кристина Гангелхоф и други. Као професор флауте и камерне музике од 2000. године ради у МШ Исидор Бајић у Новом Саду. Више пута је награђена као најуспешнији педагог. Учествује у раду жирија на међународним и регионалним такмичењима. Наступала је солистички и као члан трија и квартета флаута. Осмислила је и реализовала програм под називом Звуком флауте и клавира кроз домаће музичко стваралаштво, подржан од стране Сокоја.

Пијаниста Саша Свијић ради као професор клавира у МШ Исидор Бајић у Новом Саду. Завршио је СМШ Исидор Бајић у класи проф. Јасне Грујић, редовне студије у класи проф. Андрије Прегера и специјалистичке студије у класи проф. Дориана Лељака на Академији уметности у Новом Саду. Радио је као демонстратор на клавирском одсеку Академије уметности у Новом Саду. Више година је радио као клавирски сарадник на одсеку за дувачке инструменте Академије уметности и у МШ Исидор Бајић. Учествовао је у раду жирија у оквиру Фестивала Исидор Бајић. Са ансамблом Ритуал Нова је сарађивао приликом снимања и промоције композиције East Off Europe и концертирао у земљи и иностранству (Немачка, Мађарска, Канада). Учествовао је у реализацији пројекта Кармина бурана Музичке школе Исидор Бајић. 

Loading...