DANI MAĐARSKOG FILMA / od 8. do 10. februara

08.02.2024-10.02.2024, 20:30

U organizaciji Collegium Hungaricuma i Kulturnog centra Beograda od 8. do 10. februara u Dvorani Kulturnog centra biće održani Dani mađarskog filma. Tokom tri dana, posetioci će moći da pogledaju pet najupečatljivijih mađarskih filmova proteklih godina, koje su režirali svetski priznati reditelji i koji su prikazivani i nagrađivani na najprestižnijim filmskim festivalima.

Dane mađarskog filma otvara u četvrtak 8. februara u 19 časova film NA DUŠI I TELU Ildiko Enjedi, dobitnik “Zlatnog medveda” na festivalu u Berlinu, nakon čega će publika moći da razgovara sa Balažem Vargom, istoričarem filma sa Univerziteta ELTE u Budimpešti.

U petak 9. februara, posle projekcije filma FOMO, sa publikom će razgovarati teoretičar filma Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

Moderator razgovora je urednik filmskog programa KCB-a Ivan Aranđelović.

Filmovi se prikazuju na mađarskom jeziku, sa srpskim i engleskim titlovima.

Ulaznice po ceni od 300 dinara mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog Centra Beograda.

 

Četvrtak, 8. februar

19:00
NA DUŠI I TELU
Mađarska, 2017, 116’

Romantična drama

Režija: Ildikó Enyedi

Uloge: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider…

Neobična ljubavna priča o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici – novoj radnici Mariji i njenom starijem šefu Endreu koji shvataju da su srodne duše.

Nagrade: “Zlatni medved” festivala u Berlinu 2017. za najbolji film

21:00
Razgovor sa Balažem Vargom, istoričarem filma sa Univerziteta ELTE u Budimpešti

 

 

Petak, 9. februar

18:00
FOMO
Mađarska, 2019, 91’

Drama

Režija: Attila Hartung

Uloge: Yorgos Goletsas, Panna László, Gergely Bouquet, Ábel Pokorni, Sipöcz András, András Stohl, Adrienn Herczeg, Viktória Szávai…

Gerga i njegovu grupu tinejdžera interesuju samo tri stvari: žurke, seks i društvene mreže. Na žurci, jedne noći, Lila postaje njihova žrtva. Izazov koji se oteo kontroli ovim tinejdžerima će preokrenuti život.

Festivali: Talin

19:30
Razgovar sa teoretičarem filma Miroljubom Stojanovićem, urednikom izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije

 

21:00
Priprema za neodređeno vreme zajedništva
Mađarska, 2020, 95’

Drama

Režija: Lili Horvat

Uloge: Natasa Stork, Viktor Bodó, Benett Vilmányi, Zsolt Nagy, Péter Tóth, Andor Lukáts, Attila Mokos, Linda Moshier, Júlia Ladányi

Marta, 40-godišnji neurohirurg, se zaljubljuje. Ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom. Uzalud ga čeka na Mostu slobode jer se on ne pojavljuje na sastanku. Marta počinje očajnički da ga traži, a kada ga konačno nađe, ljubav njenog života tvrdi da se nikada pre nisu sreli.

Festivali / Nagrade: Antalija – najbolja glumica; Čikago – nagrada “Zlatni Hjugo” za najbolju režiju; Filadelfija – nagrada žirija; Valjadolid – “Zlatni klas” najbolji film, najbolja glumica, nagrada “Pilar Miro” za najbolju režiju; Venecija, Toronto, Cirih, Varšava, Busan, Solun…

 

 

Subota, 10. februar

18:00
Jupiterov mesec
Mađarska, Nemačka, Francuska 2017, 130’

Triler

Režija: Kornél Mundruczó

Uloge: Merab Ninidze, Zsombor Jéger, György Cserhalmi…

Mladi imigrant je ustreljen dok je ilegalno prelazio granicu. Uplašen i u šoku, ranjeni Arjan sada može misteriozno da levitira kad poželi. Bačen je u izbeglički kamp, a napolje ga krijumčari dr Štern u nameri da iskoristi njegovu izuzetnu moć.

Festivali: Kan – glavni takmičarski progran

 

 

20:30
Konačni izveštaj
Mađarska, 2020, 118’

Drama

Režija: Ištvan Sabo

Uloge: Klaus Maria Brandauer, Károly Eperjes, Dorottya Udvaros, András Stohl, Éva Kerekes, Mari Csomós, Ági Szirtes, Péter Andorai, Eszter Csákányi…

Kardiolog odlazi u penziju. Bez posla se oseća izgubljeno. Vraća se u rodno selo da radi kao lekar opšte prakse. To je početak njegovih iskušenja: suočava se sa surovom stvarnošću koja ga konačno baca na kolena.

Festivali: Talin

 

Loading...