ДАНИ МАЂАРСКОГ ФИЛМА / од 8. до 10. фебруара

08.02.2024-10.02.2024, 20:30

У организацији Collegium Hungaricuma и Културног центра Београда од 8. до 10. фебруара у Дворани Културног центра биће одржани Дани мађарског филма. Током три дана, посетиоци ће моћи да погледају пет најупечатљивијих мађарских филмова протеклих година, које су режирали светски признати редитељи и који су приказивани и награђивани на најпрестижнијим филмским фестивалима.

Дане мађарског филма отвара у четвртак 8. фебруара у 19 часова филм НА ДУШИ И ТЕЛУ Илдико Ењеди, добитник “Златног медведа” на фестивалу у Берлину, након чега ће публика моћи да разговара са Балажем Варгом, историчарем филма са Универзитета ЕЛТЕ у Будимпешти.

У петак 9. фебруара, после пројекције филма ФОМО, са публиком ће разговарати теоретичар филма Мирољуб Стојановић, уредник издавачке делатности Филмског центра Србије.

Модератор разговора је уредник филмског програма КЦБ-а Иван Аранђеловић.

Филмови се приказују на мађарском језику, са српским и енглеским титловима.

Улазнице по цени од 300 динара могу да се купе на благајни Дворане Културног Центра Београда.

 

Четвртак, 8. фебруар

19:00
НА ДУШИ И ТЕЛУ
Мађарска, 2017, 116’

Романтична драма

Режија: Ildikó Enyedi

Uloge: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider…

Необична љубавна прича о двоје усамљених радника у једној будимпештанској кланици – новој радници Марији и њеном старијем шефу Ендреу који схватају да су сродне душе.

Награде: “Златни медвед” фестивала у Берлину 2017. за најбољи филм

21:00
Разговор са Балажем Варгом, историчарем филма са Универзитета ЕЛТЕ у Будимпешти

 

 

Петак, 9. фебруар

18:00
ФОМО
Мађарска, 2019, 91’

Драма

Режија: Attila Hartung

Улоге: Yorgos Goletsas, Panna László, Gergely Bouquet, Ábel Pokorni, Sipöcz András, András Stohl, Adrienn Herczeg, Viktória Szávai…

Герга и његову групу тинејџера интересују само три ствари: журке, секс и друштвене мреже. На журци, једне ноћи, Лила постаје њихова жртва. Изазов који се отео контроли овим тинејџерима ће преокренути живот.

Фестивали: Талин

19:30
Разговар са теоретичарем филма Мирољубом Стојановићем, уредником издавачке делатности Филмског центра Србије

 

21:00
Припрема за неодређено време заједништва
Мађарска, 2020, 95’

Драма

Режија: Лили Хорват

Улоге: Natasa Stork, Viktor Bodó, Benett Vilmányi, Zsolt Nagy, Péter Tóth, Andor Lukáts, Attila Mokos, Linda Moshier, Júlia Ladányi

Марта, 40-годишњи неурохирург, се заљубљује. Оставља блиставу каријеру у Америци и враћа се у Будимпешту да би започела нови живот са изабраником. Узалуд га чека на Мосту слободе јер се он не појављује на састанку. Марта почиње очајнички да га тражи, а када га коначно нађе, љубав њеног живота тврди да се никада пре нису срели.

Фестивали / Награде: Анталија – најбоља глумица; Чикаго – награда “Златни Хјуго” за најбољу режију; Филаделфија – награда жирија; Ваљадолид – “Златни клас” најбољи филм, најбоља глумица, награда “Пилар Миро” за најбољу режију; Венеција, Торонто, Цирих, Варшава, Бусан, Солун…

 

 

Субота, 10. фебруар

18:00
Јупитеров месец
Мађарска, Немачка, Француска 2017, 130’

Трилер

Режија: Kornél Mundruczó

Улоге: Merab Ninidze, Zsombor Jéger, György Cserhalmi…

Млади имигрант је устрељен док је илегално прелазио границу. Уплашен и у шоку, рањени Арјан сада може мистериозно да левитира кад пожели. Бачен је у избеглички камп, а напоље га кријумчари др Штерн у намери да искористи његову изузетну моћ.

Фестивали: Кан – главни такмичарски програн

 

 

20:30
Коначни извештај
Мађарска, 2020, 118’

Драма

Режија: Иштван Сабо

Улоге: Klaus Maria Brandauer, Károly Eperjes, Dorottya Udvaros, András Stohl, Éva Kerekes, Mari Csomós, Ági Szirtes, Péter Andorai, Eszter Csákányi…

Кардиолог одлази у пензију. Без посла се осећа изгубљено. Враћа се у родно село да ради као лекар опште праксе. То је почетак његових искушења: суочава се са суровом стварношћу која га коначно баца на колена.

Фестивали: Талин

 

Loading...