Koncert pijaniste Vasilija Basaraba

05.02.2024., 20:00

Ludvig van Betoven
Sonata br. 32 u ce–molu, op. 111
Maestoso – Allegro con brio ed appassionato
Arietta: Adagio molto semplice e cantabile

Franc List
Španska rapsodija, S. 254

Olivije Mesijan
Pogled Duha radosti iz Dvadeset pogleda na dete Isusa

Biografija:
Vasilije Basarab (Bar, 2004) je počeo da uči da svira klavir sa pet godina u ŠOMO Petar II Petrović Njegoš u Baru u klasi mr Maje Basarab. Srednje obrazovanje je stekao u Umjetničkoj školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje za talente Andre Navara u Podgorici u istoj klasi. Trenutno je student druge godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nataše Mitrović.
Dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, među kojima su Apsolutna nagrada na takmičenju Academy Award Giovani 2016 u Rimu, Laureat i Specijalna nagrada S. Rahmanjinov na 4. i 5. festivalu Sirmium Music Fest u Sremskoj Mitrovici, Prva nagrada na 11. međunarodnom takmičenju Piano Talents 2020 u Milanu, Laureat i Specijalna nagrada Perspektivni mladi umjetnik na 2. Međunarodnom natjecanju mladih muzičara u Zagrebu, Prva nagrada na 27. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu i Laureat na XX Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu.
Dobitnik je nagrade Ministarstva prosvete Crne Gore (2019, 2020). Višegodišnji je nosilac Državne stipendije za mlade talente. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Žaka Ruvijea, Ljiljane Vukelje, Mire Marčenko, Natalije Trulj i Vita Mađolina. Učestvovao je na festivalima Barski ljetopis, Forte Piano, Podgoričko kulturno ljeto i Wild Beauty Art. Učestvovao na koncertima u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Italiji i Nemačkoj.

Loading...