Концерт пијанисте Василија Басараба

05.02.2024., 20:00

Лудвиг ван Бетовен
Соната бр. 32 у це–молу, оп. 111
Maestoso – Allegro con brio ed appassionato
Arietta: Adagio molto semplice e cantabile

Франц Лист
Шпанска рапсодија, S. 254

Оливије Месијан
Поглед Духа радости из Двадесет погледа на дете Исуса

Биографија:
Василије Басараб (Бар, 2004) је почео да учи да свира клавир са пет година у ШОМО Петар II Петровић Његош у Бару у класи мр Маје Басараб. Средње образовање је стекао у Умјетничкој школи за основно и средње музичко образовање за таленте Андре Навара у Подгорици у истој класи. Тренутно је студент друге године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Наташе Митровић.
Добитник је бројних награда на такмичењима у земљи и иностранству, међу којима су Апсолутна награда на такмичењу Academy Award Giovani 2016 у Риму, Лауреат и Специјална награда С. Рахмањинов на 4. и 5. фестивалу Sirmium Music Fest у Сремској Митровици, Прва награда на 11. међународном такмичењу Piano Talents 2020 у Милану, Лауреат и Специјална награда Перспективни млади умјетник на 2. Међународном натјецању младих музичара у Загребу, Прва награда на 27. Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу и Лауреат на XX Међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду.
Добитник је награде Министарства просвете Црне Горе (2019, 2020). Вишегодишњи је носилац Државне стипендије за младе таленте. Усавршавао се на мајсторским курсевима код Жака Рувијеа, Љиљане Вукеље, Мире Марченко, Наталије Труљ и Вита Мађолина. Учествовао је на фестивалима Барски љетопис, Forte Piano, Подгоричко културно љето и Wild Beauty Art. Учествовао на концертима у Србији, Македонији, Хрватској, Италији и Немачкој.

Loading...