Koncert soprana Ane Cvetković • NOVI TERMIN

22.02.2024., 18:00

Ana Cvetković će izvesti tri ciklusa za sopran i klavir domaćih autora Igora Andrića, Dragana Latinčića i Aleksandra Sedlara. Kao klavirski saradnici će nastupiti Mladen Stefanović, Dragoš Holclajtner i Vladimir Stojnić.
Projekat je podržao Sokoj (Fond za kulturna davanja). Koncert realizujemo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.
Planirani koncert za 20. decembar 2023, je pomeren za četvrtak, 22. februar u 18.00 u Galeriji SANU.

Program:
Igor Andrić
Ciklus pesama za sopran i klavir na tekstove srpskih autora
Kosač iz Zapisa o crnom Vladimiru Stevana Raičkovića
Reči na tekst Velimira Živojinovića-Masuke
Epitaf na tekst Momčila Nastasijevića

Dragan Latinčić
Tri pesme na stihove Miroljuba Todorovića za glas i klavir
Ti si Kajsijin cvet
Grlim tvoju senku
Venčanje

Aleksandar Sedlar
Mali ciklus na poeziju Ane Ristović za sopran i klavir
Oblak jedan
Kancelarijske ruže
Ptičji grip

Biografije:

Biografije:
Ana Cvetković lirsko-koloraturni sopran iz Beograda, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (Gordana Jevtović Minov) i završila specijalizaciju operskog repertoara (Nikola Mijailović). Magistrirala je u Beču (Privani univerzitet muzike i umetnosti u Beču) i bila stipendista CEE Musiktheater, koji podržava obrazovanje najtalentovanijih mladih operskih talenata severoistočne Evrope. Doktorske studije je upisala 2009. godine u klasi Ljudmile Gros Popović na Odseku za kamernu muziku, na FMU. Usavršavala se u Americi, Nemačkoj, Austriji i Beogradu.
Profesionalni debi ostvaruje u Japanu 2011. godine u ulozi Mikaele, a operski repertoar gradi u nemačkoj operskoj kući Koburg (Državno pozorište u Koburgu) u kojoj je ostvarila više od 15 operskih uloga. Za vreme boravka u toj kući postiže sjajne kritike nemačke javnosti. Ana je gostovala u operskim kućama, kao što su Državna opereta Drezdena (Ofenbah, Orfej i Eurydika), Opera Keminca (Vagner, Parsifal), Hrvatsko nacionalno kazalište u Osijeku (Kalman, Kneginja čardaša), zatium u Firtu (Mocart, Figarova ženidba – Grofica), Erlangenu (Verdi, Travijata – Violeta Valeri), Gete teatru u Bad Lauhštetu, Nacionalnoj operi u Temišvaru, Kamernoj operi u Kelnu, Operi i pozorištu Madlenijanum (Ofenbah, Baronica Gondermark) i Srpsko-knjaževskom pozorištu u Kragujevcu (I. Žebeljan, Maratonci – Kristina). Ana podjednako neguje i koncertni repertoar sa pijanistom Vladimirom Stojnićem. Njihov koncert Veče Štrausa i Šumana je dobio prestižnu nagradu UMUS-a za najbolji koncert u 2014. godini. Nastupala je sa svim vodećim domaćim orkestrima i dirigentima.
Više informacija

Vladimir Stojnić (Beograd) je završio teoretski i instrumentalni odsek – klavir u klasi prof. Marte Šurev u MŠ Josip Slavenski. Diplomirao je na FMU u klasi prof. Jasmine Gavrilović. U toku studija je osvojio medalje na takmičenju Maria Kanals u Barseloni, bio je finalista takmičenja Alessandro Casagrande u Terniju (Italija) i bio je dobitnik Oktobarske nagrade za studentska dostignuća (1986).
Kao solista je nastupao u Rusiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Izraelu, Sloveniji, Francuskoj, Americi i drugim zemljama. Nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, UAStanislav Binički, Sofijskom filharmonijom i drugim orkestrima. Intenzivno se bavi kamernom muzikom kao klavirski saradnik. Vladimir Stojnić je u sali Sava centra uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Davida Porcelana izveo Rapsodiju u plavom DŽ. Geršvina.
Godine 2001. je osnovao grupu Odabrani za odabrane posvećenu promociji mladih talenata u najeminentnijim salama Beograda i Srbije, kao i inostranstva. U okviru grupe Odabrani se usavršavalo oko stotinu mladih umetnika.
Živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na Katedri za solo pevanje na FMU u Beogradu.

Dragoš Holclajtner (Beograd, 1982) je osnovno muzičko obrazovanje stekao u klasi prof. Desanke Petrović u MŠ Dr.Vojislav Vučković u  Beogradu. U klasi prof. Jelene Stojiljković-Vranić je završio SMŠ Mokranjac. Osnovne i specijalističke studije je završio na FMU u Beogradu na Katedri za klavir u klasi red. prof. Aleksandra Šandorova. Na istom fakultetu završio je i doktorske akademske studije na Katedri za kamernu muziku, pod mentorstvom vanr. prof. dr. um. Dejana Subotića, u okviru kamernog sastava Klavirski duo u saradnji s pijanistom Milošem Stanojevićem. Bio je aktivni učesnik letnjih seminara klavira i korepeticije prof. Vladimira Stojnića u Vrnjačkoj Banji, u okviru kojih je nastupao na koncertima pod nazivom Odabrani za odabrane. Nastupao je kao solista, klavirski saradnik i kamerni izvođač na koncertima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Sarađivao je sa Horom Braća Baruh i Kamernim ansamblom Metamorfozis. Kao klavirski saradnik je radio u Baletskoj školi Lujo Davičo i u Baletskom centru Ana Pflug. Zaposlen je u MŠ Mokranjac kao klavirski saradnik na odseku za gudačke instrumente i kao nastavnik uporednog klavira.

Mladen Stefanović je diplomirao na Katedri za dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Stanka Šepić. Trenutno pohađa doktorske studije u klasi prof. Biljane Radovanović Brkanović. Zaposlen je na Katedri za dirigovanje na FMU.

Loading...