Концерт сопрана Ане Цветковић • НОВИ ТЕРМИН

22.02.2024., 18:00

Ана Цветковић ће извести три циклуса за сопран и клавир домаћих аутора Игора Андрића, Драгана Латинчића и Александра Седлара. Као клавирски сарадници ће наступити Младен Стефановић, Драгош Холцлајтнер и Владимир Стојнић.
Пројекат је подржао Сокој (Фонд за културна давања). Концерт реализујемо у сарадњи са Српском академијом наука и уметности.
Планирани концерт за 20. децембар 2023, је померен за четвртак, 22. фебруар у 18.00 у Галерији САНУ.

Програм:
Игор Андрић
Циклус песама за сопран и клавир на текстoве српских аутора
Косач из Записа о црном Владимиру Стевана Раичковића
Речи на текст Велимира Живојиновића-Масуке
Епитаф на текст Момчила Настасијевића

Драган Латинчић
Три песме на стихове Мирољуба Тодоровића за глас и клавир
Ти си Кајсијин цвет
Грлим твоју сенку
Венчање

Александар Седлар
Мали циклус на поезију Ане Ристовић за сопран и клавир
Облак један
Канцеларијске руже
Птичји грип

Биографије:

Биографије:
Ана Цветковић лирско-колоратурни сопран из Београда, дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду (Гордана Јевтовић Минов) и завршила специјализацију оперског репертоара (Никола Мијаиловић). Магистрирала је у Бечу (Привани универзитет музике и уметности у Бечу) и била стипендиста CEE Musiktheater, који подржава образовање најталентованијих младих оперских талената североисточне Европе. Докторске студије је уписала 2009. године у класи Људмиле Грос Поповић на Одсеку за камерну музику, на ФМУ. Усавршавала се у Америци, Немачкој, Аустрији и Београду.
Професионални деби остварује у Јапану 2011. године у улози Микаеле, а оперски репертоар гради у немачкој оперској кући Кобург (Државно позориште у Кобургу) у којој је остварила више од 15 оперских улога. За време боравка у тој кући постиже сјајне критике немачке јавности. Ана је гостовала у оперским кућама, као што су Државна оперета Дрездена (Офенбах, Орфеј и Еурyдика), Опера Кеминца (Вагнер, Парсифал), Хрватско национално казалиште у Осијеку (Калман, Кнегиња чардаша), затиум у Фирту (Моцарт, Фигарова женидба – Грофица), Ерлангену (Верди, Травијата – Виолета Валери), Гете театру у Бад Лаухштету, Националној опери у Темишвару, Камерној опери у Келну, Опери и позоришту Мадленијанум (Офенбах, Бароница Гондермарк) и Српско-књажевском позоришту у Крагујевцу (И. Жебељан, Маратонци – Кристина). Ана подједнако негује и концертни репертоар са пијанистом Владимиром Стојнићем. Њихов концерт Вече Штрауса и Шумана је добио престижну награду УМУС-а за најбољи концерт у 2014. години. Наступала је са свим водећим домаћим оркестрима и диригентима.
Више информација

Владимир Стојнић (Београд) је завршио теоретски и инструментални одсек – клавир у класи проф. Марте Шурев у МШ Јосип Славенски. Дипломирао је на ФМУ у класи проф. Јасмине Гавриловић. У току студија је освојио медаље на такмичењу Мариа Каналс у Барселони, био је финалиста такмичења Alessandro Casagrande у Тернију (Италија) и био је добитник Октобарске награде за студентска достигнућа (1986).
Као солиста је наступао у Русији, Швајцарској, Грчкој, Израелу, Словенији, Француској, Америци и другим земљама. Наступао је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, УАСтанислав Бинички, Софијском филхармонијом и другим оркестрима. Интензивно се бави камерном музиком као клавирски сарадник. Владимир Стојнић је у сали Сава центра уз пратњу Симфонијског оркестра РТС-а под диригентском палицом Давида Порцелана извео Рапсодију у плавом Џ. Гершвина.
Године 2001. је основао групу Одабрани за одабране посвећену промоцији младих талената у најеминентнијим салама Београда и Србије, као и иностранства. У оквиру групе Одабрани се усавршавало око стотину младих уметника.
Живи и ради у Београду као самостални уметнички сарадник на Катедри за соло певање на ФМУ у Београду.

Драгош Холцлајтнер (Београд, 1982) je oсновно музичко образовање стекао у класи проф. Десанке Петровић у МШ Др.Војислав Вучковић у  Београду. У класи проф. Јелене Стојиљковић-Вранић је завршио СМШ Мокрањац. Основне и специјалистичке студије је завршио на ФМУ у Београду на Катедри за клавир у класи ред. проф. Александра Шандорова. На истом факултету завршио је и докторске академске студије на Катедри за камерну музику, под менторством ванр. проф. др. ум. Дејана Суботића, у оквиру камерног састава Клавирски дуо у сарадњи с пијанистом Милошем Станојевићем. Био је активни учесник летњих семинара клавира и корепетиције проф. Владимира Стојнића у Врњачкој Бањи, у оквиру којих је наступао на концертима под називом Одабрани за одабране. Наступао је као солиста, клавирски сарадник и камерни извођач на концертима и фестивалима у Србији и Босни и Херцеговини. Сарађивао је са Хором Браћа Барух и Камерним ансамблом Метаморфозис. Као клавирски сарадник је радио у Балетској школи Лујо Давичо и у Балетском центру Ана Пфлуг. Запослен је у МШ Мокрањац као клавирски сарадник на одсеку за гудачке инструменте и као наставник упоредног клавира.

Младен Стефановић је дипломирао на Катедри за дириговање на Факултету музичке уметности у класи проф. Станка Шепић. Тренутно похађа докторске студије у класи проф. Биљане Радовановић Бркановић. Запослен је на Катедри за дириговање на ФМУ.

Loading...