Koncert violinistkinje Darie Radić i pijanistkinje Jasmine Raković

26.02.2024., 20:00

Violinistkinja Daria Radić i pijanistkinja Jasmina Raković će izvesti violinske sonate Hindemita i Mocarta, kao i ostvarenja Kramba i Perta.

Program:
Paul Hindemit
Sonata za violinu i klavir u Es–duru, op. 11/1
Frish
Im Zeitmaβ eines langsamen, feierlichen Tanzes

Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za violinu i klavir br. 26 u Be–duru, K. 378
Allegro moderato
Andantino sostenuto e cantabile
Allegro

Džordž Kramb
Četiri nokturna (Noćna muzika II)
Notturno I: serenamente
Notturno II: scorrevole, vivace possibile
Notturno III: Contemplativo
Notturno IV: Con un sentimento di nostalgia

Arvo Pert
Ogledalo u ogledalu za violinu i klavir

Biografije:
Daria Radić (1998) je završila osnovne i master studije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, u klasi prof. Vasilija Meljnikova. Usavršavaanje je nastavila 2021. godine na Univerzitetu za muziku u Breši (Italija) pod mentorstvom prof. Kristijana Anzingera. Završila je specijalizaciju kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Ljubljani pod mentorstvom prof. Mihe Hasa. U toku studija je nastupala kao solistkinja sa orkestrom SNG Opera i balet Ljubljana (2018), sa orkestrom SNG Maribor (2019) i sa orkestrom Master Orchestra u Breši (2021).
Od 2017. godine svira honorarno u orkestrima kao što su Simfonijski orkestar RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, orkestar SNG Opera i balet Ljubljana i Orkestar Amadeo (Slovenija)

Pijanistkinja Jasmina Raković (Beograd, 1988) živi i radi u Sloveniji. Od 2014. do 2023. godine bila je zaposlena u MŠ Mokranjac u Beogradu kao klavirski saradnik na gudačkom odseku. Trenutno je studentkinja završne godine doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u oblasti kamerne muzike u klasi prof. Dejana Subotića, kao i studentkinja čembala na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Egona Mihajlovića.
Redovno nastupa kao solistkinja, kamerni muzičar i klavirski saradnik u značajnim salama u Beogradu, širom Srbije i Slovenije, kao i u gradovima širom Evrope (Amsterdam, Gent, Minhen, Barselona, Prag, Milano, Rim, Trst). Nastupala je na festivalima: Sona Mollet u Španiji, Piano Summer u Vranju, Piano City u Novom Sadu, Piano Fest u Subotici i Constantinus u Nišu.
Usavršavala se na majstorskim kursevima kod pijanista i pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Hakon Austbo, Dmitri Aleksejev, Feliks Gotlib, Tamaš Ungar, Majkl Lesli i Vladimir Stojnić, zahvaljujući kome učestvuje u ciklusu koncerata Odabrani za odabrane. U oblasti kamerne muzike se usavršavala kod Aner Bilsme, Džefa Koena, Tami Kanazave i Juval Admonija, kao i kod ansambla Klangforum.
Organizovala je niz koncerata pod nazivom Klara Šuman – žena ispred svog vremena, povodom 200 godina od rođenja pijanistkinje i kompozitorke Klare Šuman, na kom je izveden veći deo njenog kompozitorskog opusa. Krajem 2021. godine organizovala je niz koncerata posvećenih kamernoj muzici Ljubice Marić kao deo interdisciplinarnog projekta sa slikarima iz Udruženja slikara i ljubitelja slikarstva Kornjača pod nazivom Prve školovane žene Srbije.

Loading...