Концерт виолинисткиње Дарие Радић и пијанисткиње Јасмине Раковић

26.02.2024., 20:00

Виолинисткиња Дариа Радић и пијанисткиња Јасмина Раковић ће извести виолинске сонате Хиндемита и Моцарта, као и остварења Крамба и Перта.

Програм:
Паул Хиндемит
Соната за виолину и клавир у Ес–дуру, оп. 11/1
Frish
Im Zeitmaβ eines langsamen, feierlichen Tanzes

Волфганг Амадеус Моцарт
Соната за виолину и клавир бр. 26 у Бе–дуру, K. 378
Allegro moderato
Andantino sostenuto e cantabile
Allegro

Џорџ Крамб
Четири ноктурна (Ноћна музика II)
Notturno I: serenamente
Notturno II: scorrevole, vivace possibile
Notturno III: Contemplativo
Notturno IV: Con un sentimento di nostalgia

Арво Перт
Огледало у огледалу за виолину и клавир

Биографије:
Дариа Радић (1998) је завршила основне и мастер студије на Музичкој академији у Љубљани, у класи проф. Василија Мељникова. Усавршаваање је наставила 2021. године на Универзитету за музику у Бреши (Италија) под менторством проф. Кристијана Анзингера. Завршила је специјализацију камерне музике на Музичкој академији у Љубљани под менторством проф. Михе Хаса. У току студија је наступала као солисткиња са оркестром СНГ Опера и балет Љубљана (2018), са оркестром СНГ Марибор (2019) и са оркестром Master Orchestra у Бреши (2021).
Од 2017. године свира хонорарно у оркестрима као што су Симфонијски оркестар РТВ Словенија, Словенска филхармонија, оркестар СНГ Опера и балет Љубљана и Оркестар Амадео (Словенија)

Пијанисткиња Јасмина Раковић (Београд, 1988) живи и ради у Словенији. Од 2014. до 2023. године била је запослена у МШ Мокрањац у Београду као клавирски сарадник на гудачком одсеку. Тренутно је студенткиња завршне године докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду у области камерне музике у класи проф. Дејана Суботића, као и студенткиња чембала на Музичкој академији у Љубљани у класи проф. Егона Михајловића.
Редовно наступа као солисткиња, камерни музичар и клавирски сарадник у значајним салама у Београду, широм Србије и Словеније, као и у градовима широм Европе (Амстердам, Гент, Минхен, Барселона, Праг, Милано, Рим, Трст). Наступала је на фестивалима: Sona Mollet у Шпанији, Piano Summer у Врању, Piano City у Новом Саду, Piano Fest у Суботици и Constantinus у Нишу.
Усавршавала се на мајсторским курсевима код пијаниста и педагога као што су Дмитри Башкиров, Хакон Аустбо, Дмитри Алексејев, Феликс Готлиб, Тамаш Унгар, Мајкл Лесли и Владимир Стојнић, захваљујући коме учествује у циклусу концерата Одабрани за одабране. У области камерне музике се усавршавала код Анер Билсме, Џефа Коена, Тами Каназаве и Јувал Адмонија, као и код ансамбла Клангфорум.
Организовала је низ концерата под називом Клара Шуман – жена испред свог времена, поводом 200 година од рођења пијанисткиње и композиторке Кларе Шуман, на ком је изведен већи део њеног композиторског опуса. Крајем 2021. године организовала је низ концерата посвећених камерној музици Љубице Марић као део интердисциплинарног пројекта са сликарима из Удружења сликара и љубитеља сликарства Корњача под називом Прве школоване жене Србије.

Loading...