НЕШТО ЗА ПОЧЕТАК! / ЛЛЕКСИКОН УЖИВО

23.02.2024., 19:00

ЛЛексикон, односно Лични лексикон: лезбејске уметнице постјугословенског простора ± генерације X, представља једну од уметничких и активистичких итерација његове ауторке Зое Гудовић. Како ауторка истиче у Предговору, настао је са жељом да „кроз разговоре похрањује приче лезбејских уметница и мапира њихов уметнички значај у периоду постсоцијалистичке уметности, што може бити полазна тачка за производњу сећања која не треба да буду изостављена из историје уметности као ни из историје приватног живота и историје ЛГБТ покрета. Изабране уметнице и њихови радови и дела стављени су у шири контекст културних политика и стратегија медијације у одређеном временском периоду: то је био начин да контекстуализујем друштвену (не)видљивост лезбејских уметница Југославије реконтекстуализујући различите аспекте искључења или укључења”.

У жанровском погледу, ЛЛексикон је лексикон, који је споменар, који је лични дневник, који је низ транскрибованих разговорних јединица, које су каталогизована књижна грађа којој су у електронском библиотечко-информационом систему приликом каталогизације додељене, редом, предметне одреднице ’Уметнице’, ’Лезбејке’, ’Земље бивше Југославије’, ’Интервјуи’: другим речима, хибридно дело које вешто, информативно и упечатљиво проиграва разлике између високог и ниског, јавног и приватног, званичног и рубног.

Уметнице које су се прве уписале у ЛЛексикон су Сузана Тратник, Наташа Великоња, Мима Симић, Ана Опалић, Хелена Јанечић, Дана Будисављевић, Биљана Станковић Лори, Олга Димитријевић, Лејла Каламујић и Алма Селимовић.

Учествују: Зое Гудовић и учеснице пројекта ЛЛексикон (видео*)
Модерира: Јелена Ниџовић, гостујућа уредница књижевно-трибинског програма КЦБ

Зое Гудовић је лезбејска уметница, феминисткиња, активисткиња, менаџерка у култури, продуценткиња и организаторка. Рођена у Београду, Југославија, од октобра 2021. живи у Бечу. Од 1995. године истражује неформалне и ангажоване позоришне форме, у оквиру којих и делује. У својој пракси комбинује уметност и активизам како би променила постојећу свест и друштвене односе. Позоришна едукаторка. Перформерка. Дрeг Кинг Трансформерка. Toilet уметница. Радила, оснивала или била у групама и колективима: Act Women, Queer Beograd, Charming Princess бeнд, Реконструкција Женски фонд, Ефемерне Конфесије. Била је гостујућа предавачица на Женским студијама (Факултет политичких наука у Београду) на тему фемистичке уметности у јавном простору. Организаторка уличних перформанса против насиља над женама. Организаторка бројних кампања за видљивост LBGTQ+ права, женских људских права и људи са маргине. Од 2001. године повезује уметнице из целог света са активисткињама из Србије у оквиру пројекта под називом „Женски покрет – Женско позориште – Женско тело”. Добитница Награде „Јелена Шантић” за спој уметности и активизма. Добитница је Бефемове награде за феминистичка достигнућа за промовисање феминизма ван феминистичког покрета. Уређује и води култну радио-емисију Женергија. Од јуна 2022. њену емисију можете слушати једном недељно уживо на Радио ORANGE 94.0. у Бечу.

Дизајн насловнице на визуалу: шкарт

Програм ће се одржати у простору Галерије Артгет.

Loading...