Представљање зборника Архиви невидљивих: Македонка – Гласило АФЖ-а (1944–1952), историјска искуства и културно памћење

14.02.2024., 19:00

Среда, 14. фебруар, 19.00
Галерија Подроом, Трг Републике 5/подрум

Архиви невидљивих је истраживачки пројекат македонског Центра за истраживање национализма и културе (ЦИНИК) усмерен на систематизовање и анализу извора којима се презентује шира слика о заступљености жена у наративима македонске прошлости, мимо стереотипних имаголошких представа. Током 2022, реализован је пројекат „Архиви невидљивих 02”, посвећен истраживању првог македонског женског часописа „Македонка”. Истраживање је резултирало објављивањем зборника научних радова Архиви невидљивих: Македонка – Гласило АФЖ-а (1944–1952), историјска искуства и културно памћење, који су уредиле Ивана Хаџиевска и Јана Коцевска.

Зборник се бави историјом и токовима еманципације жена у оквиру социјалистичког пројекта након Другог светског рата, као и историјским искуствима процеса еманципације у културном памћењу у мастер наративима македонског друштва, и садржи тематске и критичке приступе историји часописа тима који чини пет истраживача: Иване Хаџиевске (политичка историја), Јане Коцевске (друштвени аспекти), Дарка Леитнер-Стојанова (процес еманципације), Мање Величковске (књижевни аспекти) и Христине Иваноске (уметничка истраживања). Предговор зборнику написала је др Ивана Пантелић (Институт за савремену историју Србије, Београд), а поговор др Јелена Милинковић (Институт за књижевност и уметност, Београд).

О зборнику говоре: Јана Коцевска и Мања Величковска
Модерација: Јелена Ниџовић

Јана Коцевска (Скопље, 1986) дипломирала је на Институту за етнологију и антропологију у Скопљу. Од 2011. године, као чланица и оснивачица групе Тiiit! Inc. активно је укључена у културну сцену у области рода, феминизма и женских права кроз Фестивал феминистичке акције и културе – Прво па женско. Суоснивачица је Центра за истраживање национализма и културе (ЦИНИК), који се фокусира на разумевање и подизање свести о национализму у региону Балкана и његовом сложеном односу са културом балканских друштава. Радила је као координаторка пројекта у Коалицији Маргини, невладиној организацији са фокусом на сексуална и здравствена права маргинализованих заједница. У оквиру Коалицији Маргини била је асистенткиња на скопској Недељи поноса 2017. и 2020. Председава одбором Друштвено-културног простора Центар-Јадро, прве хибридне јавне установе у области културе у Македонији. Била је ангажована на неколико истраживачких пројеката из области антропологије и истраживања везаних за родну политику.

Мања Величковска је истраживачица са фокусом на питања укрштања рода, класе, расе и сексуалности у свакодневном животу, теорији, уметности, култури и политици. Мастерирала је филозофију на Филозофском факултету Универзитета Св. Кирила и Методија у Скопљу и дипломирала општу и компаративну књижевност на Филолошком факултету истог универзитета. Величковска је део тима Коалиције Маргини и ради као координаторка пројекта и истраживачица посвећена темама пораста антиродног покрета и институционалног насиља над LGBTIQ+ популацијом. Део је организационог тима Фестивала за квир културу, уметност и теорију – Skopje Pride Weekend, а као књижевна критичарка активна је чланица регионалне групе „Побуњене читатељке”. Била је активна у Левичарском покрету Солидарност, а садашња је чланица ЈАДРО – Удружења независне културне сцене. Њена поља стручности су истраживање писмености, културна продукција, критичко читање и писање, као и координација пројеката, лобирање и доношење одлука о грантовима, којима приступа са осетљивошћу на питања сексуалних и здравствених права, родне равноправности и антидискриминације маргинализованих група.

Програм ће се одржати у простору Галерије Пoдроом.

Loading...