Ana Vujović ▪︎ BOTANICA FUTURA, BOTANICA NOVA

07.03.2024-06.04.2024, 12:00-20:00

Otvaranje: četvrtak, 7. mart, 19 sati

Vođenja kroz izložbe:

Četvrtak, 14. mart, u 19 sati
Četvrtak, 28. mart, u 18 sati
Kustosko vođenje istoričarke umetnosti Senke Ristivojević kroz sva tri galerijska prostora u prisustvu umetnica/umetnika

Petak, 29. mart, u 18 sati
Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnicom
Učestvuju: Teodora Jeremić, istoričarka umetnosti i Ana Vujović, umetnica

Subota, 30. mart, u 15 sati
Radionica za mlade, vodi vizuelna umetnica Bojana Lukić

…………………………..

…Ana Vujović gradi vrt budućnosti, i nove oblike postojanja, gde prirodni i veštački elementi dolaze u neverovatno blizak odnos, u kom nije sasvim izvesno koja strana pokušava da nadvlada i integriše koju. Odnos plastike i prirode stoji u zavodljivoj igri akumulacije, preklapanja, naizmeničnog poništavanja i prihvatanja i međusobne apsorpcije, a Ana ga vešto odvodi u apsolutni ekstrem u kom pretpostavlja budućnost u kojoj je plastika postala integrativni deo zemlje. Rastopljena guma je pronašla svoj put kroz koren biljaka, uvukla se u svaku poru i sada zajedno sa njima raste, silikonske interpolacije menjaju strukturu drveta i zamenjuju njegove elemente, sintetika cveta iz šupljina naprslih grana, a borbene, samonikle, lekovite biljke ostale su bez vazduha, zarobljene u nemogućnosti da ispune svoju primarnu funkciju… (iz teksta T. Jeremić)

Ana Vujović je vizuelna umetnica čija praksa povezuje različite medije i podrazumeva instalacije u prostoru, skulpturu, digitalnu umetnost i crtež, a neretko i eksperimente sa zvukom. Studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a od 2002. godine aktivno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Ana Vujović u svojim radovima istražuje postanalogno iskustvo aktivno preispitujući poziciju pojedinca u odnosu na nasleđe, okruženje, društvo. Kao odraz različitih uticaja, njeni radovi otkrivaju kritički pristup istoriji, kanonima, autorstvu.

Tekst Teodore Jeremić o izložbi BOTANICA FUTURA, BOTANICA NOVA možete preuzeti OVDE.

Loading...