inFLUenca 3 ▪︎ Mišljenja prekida i preloma

07.03.2024-06.04.2024, 12:00-20:00

Otvaranje: četvrtak, 7. mart, 19 sati

Prateći program izložbe:

Četvrtak, 7. mart, u 19.15 sati
Jelena Rendulić izvešće dvadesetominutni performans Tijelo Hristovo koji podrazumeva aktivaciju namenski konstruisane aparature bazirane na plinu. Repetitivnim izvođenjem religiozne pesme Tijelo Hristovo, umetnica aktivira objekat i kreira začudnu atmosferu  kako bi bolje razumela ritualno iskustvo i potencijalno božansko prisustvo.

Četvrtak, 14. mart, u 19 sati
Četvrtak, 28. mart, u 18 sati
Kustosko vođenje istoričarke umetnosti Senke Ristivojević kroz sva tri galerijska prostora u prisustvu umetnica/umetnika

Utorak, 2. april u 18 sati
Projekcija video-rada Titanik Mateje Markovića u Dvorani Kulturnog centra

Četvrtak, 4. april, u 19 sati
Glavni predmet, performativno predavanje Mine Simendić u Galeriji Artget

Performativno predavanje o stvaralaštvu Andree Frejzer, ukratko se bavi se ispitivanjem akademskog narativa o važnosti crtačkog umeća kod konceptualnih umetnica postavljajući pitanje da li je za vrednovanje i tumačenje njihovog rada bitno da oni poseduju crtačku veštinu (koju bi dodatno afirmisala diploma akademije). Rad u potpunosti krivi sliku o stvaralaštvu Frejzerove, priklanjajući se jednom od dva dominantna narativa o važnosti crtačke veštine i ispituje odnos rada koji nastaje iz misaone prakse ili iz crtačke.

—————————————————-

Učesnice i učesnici: Milica Erkić, Nastasja Puhalo, Mina Jovović, Saša Pavlović, Vuk Mandušić, Bojana Branković, Viktor Cvejić, Jovana Simanić, Lila Jezdović, Luka Joksimović, Mateja Marković, Olga Stanojević, Mina Simendić, Ivanja Todorović, Angelina Pajković, Jelena Rendulić

Izbor radova: Zoran Todorović, Vladimir Nikolić i Žarko Aleksić

Problemski  okvir ovogodišnje studentske izložbe inFLUenca mladih umetnika i studenata Novih medija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu baziran je na propitivanju kontekstualnih praksi savremene umetnosti. U ovom izdanju, pod nazivom Mišljenja prekida i preloma, biće predstavljeni studentski radovi po izboru nastavnika Zorana Todorovića, Vladimira Nikolića i Žarka Aleksića.

Ne bi li podstakao studente da misle o umetnosti izvan ustaljenih obrazaca reprezentacije određenih tema, fenomena ili problema, nastavni tim opredelio se da kustoskim konceptom usmeri grupnu izložbu ka artikulaciji onog što prepoznaju kao mišljenja prekida i preloma.

*Projekat inFLUenca zamišljen je kao dugoročna saradnja između profesora i studenata sa Odseka za Nove medije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i galerije Podroom Kulturnog centra Beograda. Reč je o projektovanom nizu bijenalnih izložbi kao rezultata umetničkih i pedagoških praksi na Odseku za Nove medije na Fakultetu likovnih umetonsti u Beogradu. Izložba predstavlja radove studenata od prve godine osnovnih do završne godine master studija.

 

 

Loading...