Koncert mladih pevača Darka Jusufovića i Jane Lukić

04.03.2024., 20:00

Darko Jusufović i Jana Lukić u saradnji i uz podršku pijanistkinje Jelene Šiljeg održaće koncert humanitarnog karaktera, sa arijama iz čuvenih opera i oratorijuma. Ulaz slobodan uz dobrovoljni prilog namenjen udruženju NURDOR.

Program:
Antonjin Dvoržak
Arija Rusalke (Pesma mesecu) iz opere Rusalka

Klara Šuman
Der Mond kommt still geganen, op. 13/4

Georg Fridrih Hendl
How beautiful are the feet, arija iz oratorijuma Mesija

Volfgang Amadeus Mocart
Deh vieni non tardar, arija Suzane iz opere Figarova ženidba
In diesen heilgen Hallen
, arija Sarastra iz opere Čarobna frula
La Vendetta
, arija Bartola iz opere Figarova ženidba

Đuzepe Verdi
Il lacerato spirito, arija Fijeska iz opere Simone Bokanegra
Come dal ciel precipita
, arija Banka iz opere Magbet

Petar Iljič Čajkovski
Arija Kneza Gremina iz opere Evgenij Onjegin

Biografije:
Darko Jusufović (Beograd, 1987) je muzičko obrazovanje započeo u MŠ Dr Vojislav Vučković na klavirskom odseku. Solo pevanje je učio u muzičkim školama Mokranjac i Stanković. Tokom školovanja osvojio je nagrade na takmičenjima kao što su Lazar Jovanović, Petar Ilić, kao i na Republičkom takmičenju u solo pevanju. Tokom školovanja pohađao je časove kod Davida Bižića, Uga Rabeka i Dragoslava Ilića. Trenutno radi na svom muzičkom razvoju sa prof. Anetom Ilić, kao i sa Hong Ju Čenom. Takođe studira Srpsku književnost i jezik sa komparatistikom na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nastupao je u Beogradu u salama kao što su Galerija Progres, Ruski dom, UK Parobrod, Pozorišni muzej, Kuća Đure Jakšića, Konak kneginje Ljubice i Narodni muzej Srbije. Kao član hora Krsmanac, zajedno sa još 700 pevača učestvovao je u izvođenju Mocartovog Rekvijema pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović na koncertu povodom jubileja 250 godina od rođenja Mocarta u Sava centru.

Mladi sopran Jana Lukić se školovala u Beču i Ženevi. Imala je priliku da uči na majstorskim kursevima od najvećih svetskih operskih izvođača, kao što su David Bižić, Džek LiVinji, Majkl Fabijano, Lizet Oropeza i mnogi drugi. Pohvaljena je za svoju elegantnu boju glasa i energiju koju unosi u svaku izvedbu. Takođe je apsolvent na Fakultetu političkih nauka.

Jelena Šiljeg je nakon završenih osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jokut Mihajlović i specijalističkih studija u klasi prof. Biljane Gorunović, školovanje nastavila na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču u klasi prof. Dejvida Luca. Magistrirala 2011. godine na smeru za klavir i vokalnu pratnju. Trenutno je student druge godine doktorskih akademskih studija u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Usavršavala se na seminarima kod profesora i pijanista Arba Valdme, Rite Kinke, Jokut Mihajlović, Dmitrija Baškirova i Rodžera Vinjolesa. Nastupala je u svim značajnijim koncertnim salama Srbije, u Crnoj Gori, Italiji, Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Rumuniji, Makedoniji, Grčkoj… Sarađuje je sa istaknutim domaćim i inostranim  umetnicima, a zapažene nastupe je imala u okviru festivala Budva Grad-Teatar, Operosa (Herceg Novi), Barski ljetopis (Bar), BUNT 07. (Beograd), Tournee 2019 (Barleta, Italija), Šopen-fest (Beograd) i drugim. Saradnju sa jednom od najznačajnijih vokalnih umetnika sadašnjice – mecosopranom Marijanom Lipovšek, ostvarila je u okviru festivala BUNT 07.  kao klavirski saradnik na njenom majstorskom kursu. Veliku pažnju poslednjih godina poklanja promovisanju i negovanju srpske, posebno savremene umetničke muzike. Učestvovala je u snimanju kompakt diska Odabrana dela Aleksandra S. Vujića izdatog u Beogradu, 2019. godine. Sa kineskim baritonom Hongju Čenom je 2023. godine  snimila kompakt disk sa solo pesmama Roberta Šumana za francusku diskografsku kuću Anima Records Paris. Zaposlena je  kao  nastavnik klavira i  klavirski saradnik na odseku za solo pevanje u MŠ Mokranjac u Beogradu. Član je udruženja muzičkih umetnika Srbije

 

Loading...