Концерт младих певача Дарка Јусуфовића и Јане Лукић

04.03.2024., 20:00

Дарко Јусуфовић и Јана Лукић у сарадњи и уз подршку пијанисткиње Јелене Шиљег одржаће концерт хуманитарног карактера, са аријама из чувених опера и ораторијума. Улаз слободан уз добровољни прилог намењен удружењу NURDOR.

Програм:
Антоњин Дворжак
Арија Русалке (Песма месецу) из опере Русалка

Клара Шуман
Der Мond kommt still geganen, оп. 13/4

Георг Фридрих Хендл
How beautiful are the feet, арија из ораторијума Месија

Волфганг Амадеус Моцарт
Deh vieni non tardar, арија Сузане из опере Фигарова женидба
In diesen heilgen Hallen
, арија Сарастра из опере Чаробна фрула
La Vendetta
, арија Бартола из опере Фигарова женидба

Ђузепе Верди
Il lacerato spirito, арија Фијеска из опере Симоне Боканегра
Come dal ciel precipita
, арија Банка из опере Магбет

Петар Иљич Чајковски
Арија Кнеза Гремина из опере Евгениј Оњегин

Биографије:
Дарко Јусуфовић (Београд, 1987) је музичко образовање започео у МШ Др Војислав Вучковић на клавирском одсеку. Соло певање је учио у музичким школама Мокрањац и Станковић. Током школовања освојио је награде на такмичењима као што су Лазар Јовановић, Петар Илић, као и на Републичком такмичењу у соло певању. Током школовања похађао је часове код Давида Бижића, Уга Рабека и Драгослава Илића. Тренутно ради на свом музичком развоју са проф. Анетом Илић, као и са Хонг Ју Ченом. Такође студира Српску књижевност и језик са компаратистиком на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Наступао је у Београду у салама као што су Галерија Прогрес, Руски дом, УК Пароброд, Позоришни музеј, Кућа Ђуре Јакшића, Конак кнегиње Љубице и Народни музеј Србије. Као члан хора Крсманац, заједно са још 700 певача учествовао је у извођењу Моцартовог Реквијема под диригентском палицом Даринке Матић Маровић на концерту поводом јубилеја 250 година од рођења Моцарта у Сава центру.

Млади сопран Јана Лукић се школовала у Бечу и Женеви. Имала је прилику да учи на мајсторским курсевима од највећих светских оперских извођача, као што су Давид Бижић, Џек ЛиВињи, Мајкл Фабијано, Лизет Оропеза и многи други. Похваљена је за своју елегантну боју гласа и енергију коју уноси у сваку изведбу. Такође је апсолвент на Факултету политичких наука.

Јелена Шиљег је након завршених основних студија на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Јокут Михајловић и специјалистичких студија у класи проф. Биљане Горуновић, школовање наставила на Универзитету за музику и сценске уметности у Бечу у класи проф. Дејвида Луца. Магистрирала 2011. године на смеру за клавир и вокалну пратњу. Тренутно је студент друге године докторских академских студија у класи проф. Дејана Синадиновића. Усавршавала се на семинарима код професора и пијаниста Арба Валдме, Рите Кинке, Јокут Михајловић, Дмитрија Башкирова и Роџера Вињолеса. Наступала је у свим значајнијим концертним салама Србије, у Црној Гори, Италији, Аустрији, Словачкој, Словенији, Румунији, Македонији, Грчкој… Сарађује је са истакнутим домаћим и иностраним  уметницима, а запажене наступе је имала у оквиру фестивала Будва Град-Театар, Опероса (Херцег Нови), Барски љетопис (Бар), БУНТ 07. (Београд), Тournee 2019 (Барлета, Италија), Шопен-фест (Београд) и другим. Сарадњу са једном од најзначајнијих вокалних уметника садашњице – мецосопраном Маријаном Липовшек, остварила је у оквиру фестивала БУНТ 07.  као клавирски сарадник на њеном мајсторском курсу. Велику пажњу последњих година поклања промовисању и неговању српске, посебно савремене уметничке музике. Учествовала је у снимању компакт диска Одабрана дела Александра С. Вујића издатог у Београду, 2019. године. Са кинеским баритоном Хонгју Ченом је 2023. године  снимила компакт диск са соло песмама Роберта Шумана за француску дискографску кућу Anima Records Paris. Запослена је  као  наставник клавира и  клавирски сарадник на одсеку за соло певање у МШ Мокрањац у Београду. Члан је удружења музичких уметника Србије

 

Loading...