Koncert pijaniste Stevana Spalevića

28.03.2024., 18:00

Koncert izuzetnog pijaniste i profesora iz Niša Stevana Spalevića u Galeriji SANU je deo odabranog programa iz ciklusa Koncerti u Galeriji koji se izvodi van prostora Kulturnog centra Beograda. Dok čekamo da ponovo bude dostupna renomirana Svečana sala Skupštine Grada i odličan koncertni klavir koji se u njoj nalazi, ovaj deo programa realizujemo u saradnji i zahvaljujući razumevanju Galerije likovne i muzičke umetnosti SANU.

Program:
Ludvig van Betoven

Sonata br. 12 u As–duru, op. 26
Andante con Variazioni
Scherzo. Allegro molto
Marcia Funebre sulla morte d’un Eroe
Allegro

Robert Šuman
Krajzlerijana, op. 16
Agitatissimo
Con molta sepressione, non troppo presto
Molto agitato
Lento assai
Vivace assai
Lento assai
Molto presto
Vivace e scherzando

Biografija:
Stevan Spalević je završio odsek za klavir osnovne i srednje muzičke škole u rodnom gradu Nišu u klasi prof. Milene Rajković. Zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino a 2018. godine je završio postdiplomske studije kamerne muzike na akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci u klasi  prof. Bruna Kanina. Doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na temu Savremeni pristup interpretaciji poznog Betovenovog klavirskog opusa (op. 106, 109 i 126): put ka verodostojnom tumačenju urtekst izdanja pod mentorstvom prof. Aleksandra Serdara i prof. Sonje Marinković 2020. godine. Od 2021. godine se usavršava na Međunarodnoj akademiji J. S. Bah u Alerštetu u Nemačkoj, a 2022. godine je upisao postdiplomske studije dirigovanja i klavira na akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci u klasi prof. Rikarda Kastra.

Od 2010. godine se usavršava na Međunarodnoj letnjoj akademiji Mocarteum i na kursevima eminentnih pijanista i pedagoga, kao što su Andraš Šif, Leon Flajšer, Paul Badura-Skoda, Dmitrij Baškirov, Karl-Hajnc Kemerling, Stiven Bišop-Kovačević, Dmitrij Aleksejev, Eliso Virsaladze, Malkolm Bilzon, Robert Levin, Žak Ruvije, Aleksej Ljubimov, Serđo Pertikaroli i drugi.

Nastupao je više puta kao solista i dirigent sa Niškim simfonijskim orkestrom izvodeći klavirske koncerte Mocarta, Betovena, Bramsa i Šostakoviča. Nastupao je u Holandiji, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji kao i širom Srbije.

Značajna pedagoška iskustva stekao je radeći kao asistent na katedrama za klavir Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Od 2008. godine je zaposlen na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, a 2022. godine je napredovao u zvanje – vanredni profesor na Katedri za klavir kao nastavnik klavira i metodike nastave klavira.

 

Loading...